De Vlaamse socialisten halen zwaar uit naar het uitblijven van sociale maatregelen, maar sluiten niet uit dat ze na 23 maart in een «sociale» regering stappen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van sp.a in Mechelen had voorzitster Caroline Gennez gisteren harde woorden voor de interim-regering: «Zij regeert niet, ze ageert niet, maar ze acteert. Ze doet alsof en laat de mensen geloven dat ze bezig is met oplossingen. Maar helaas. De noodregering diende om tien dringende problemen op te lossen, maar na één derde van haar termijn is er exact één maatregel genomen - de uitbreiding van het stookoliefonds - en dat was dan nog een wetsvoorstel van de socialisten.»

Volgens sp.a moet de regering dringend iets aan de koopkracht doen. En zeggen dat er geen geld is, is voor Gennez géén goed excuus. «Politiek gaat om keuzes maken. Als het sociale niet op de agenda staat, is het omdat het je niet interesseert.»

Ondanks de electorale pandoering van 10 juni is sp.a nog altijd bereid in een regering te stappen, als met haar sociale standpunten rekening wordt gehouden. Gennez hengelde daarvoor naar de steun van CD&V-voorzitter Etienne Schouppe. «Etienne, was het jou menens in jouw nieuwjaarstoespraak? Verdedig dan samen met de progressieven de sociale agenda in de volgende regering.» Een spontane sollicitatie voor regeringsdeelname heet zoiets.