Verdachten kunnen opnieuw hun straf afkopen door de verruimde minnelijke schikking. "De regering rolt dus voor de zoveelste keer de rode loper uit voor grote fraudeurs", zegt John Crombez. “Het is tijd om de afkoopwet af te schaffen.”

Ondanks het negatief advies van het Grondwettelijk Hof, kunnen de parketten de regeling om een zaak via minnelijke schikking te regelen opnieuw toepassen. Volgens John Crombez is dat een regelrechte schande en een aanfluiting van onze rechtstaat. "Dankzij deze regeringen kan men opnieuw regulariseren en fraudeprocessen afkopen. En tegelijk halveerde minister Johan Van Overtveldt in zijn eerste werkjaar de controles op btw en vennootschappen. Dit is geen toeval meer maar oneerlijke keuzes die Johan Van Overtveldt keer op keer maakt.”

Het gevolg is voor John Crombez duidelijk: “Omdat de regering de rode loper uitrolt voor de grote fraudeurs, zullen de gewone mensen voor de zoveelste keer meer moeten betalen. Terwijl 80 procent van de bevolking vindt dat de afkoopwet weg moet, kiest deze regering zonder schroom voor de grote fraudeurs. Ze lacht de mensen uit in hun gezicht en wacht zelfs niet de aanbevelingen van de onderzoekscommissie af."

“Dit is pure klassenjustitie”, besluit John Crombez. De afkoopwet moet gewoon afgeschaft worden en deze regering moet eindelijk ernstig werk maken van fraudebestrijding.”