Deze week heeft de regering krijgt opnieuw een snoeihard en negatief begrotingsrapport gekregen van de EU-commissie. “Dit is een bewuste en perverse strategie van de N-VA om opnieuw besparingen door te drukken”, zegt Karin Temmerman.

De Europese Commissie heeft onze begroting opnieuw zwaar gebuisd.  Het verdict is snoeihard: ons land levert te weinig inspanningen om de overheidsschuld onder controle te krijgen. “Dit komt door een perfide strategie van de meerderheid”, zegt Karin Temmerman. “Financiënminister Van Overtveldt is de boel al een hele legislatuur moedwillig aan het belazeren. Hij doet dat keer op keer door inkomsten te beloven waarvan hij op voorhand al weet dat die de staatskas nooit zullen halen. En zo slaat N-VA doelbewust gaten in de overheidsfinanciën. Onbegrijpelijk dat coalitiepartner CD&V zich iedere keer opnieuw laat rollen.”  

In 2010 voorspelde de Studiecommissie Vergrijzing dat tegen 2060 onze sociale zekerheid 31,8% van het BBP zou kosten. Nu, 7 jaar later, voorspelt diezelfde commissie  dat tegen 2060 de sociale zekerheid nog slechts 27,6% van het BBP gaat zijn. Door maatregelen van deze en vorige regeringen is de kost van de sociale zekerheid op lange termijn dus al gedaald met 4% BBP, of omgerekend 16 miljard euro. Temmerman: “Wij waren het met sp.a uiteraard niet altijd eens met die maatregelen, maar als ik de N-VA nu hoor blíjven zeggen dat er nog méér moet bespaard worden in de sociale zekerheid omdat ze onbetaalbaar dreigt te worden, dan vraag ik mij toch af: Wanneer gaat het voor hen eigenlijk genoeg zijn? Als ons sociaal zekerheidsstelsel helemaal is afgeschaft en de private sector enkel de ‘lucratieve onderdelen’ zal exploiteren?

“De maskers beginnen af te vallen. De bedoeling van N-VA is duidelijk én schaamteloos. Ze willen de overheid uithongeren, zodat er vervolgens een draagvlak komt om aan de poten van de basisvoorzieningen voor mensen te zagen. Daarover maak ik me kwaad”, besluit Karin Temmerman.