Meer dan 1 miljoen Belgen kunnen binnen twee weken niet meer bellen of sms’en. Dat heeft te maken met een wijziging in de wet die het parlement unaniem goedkeurde voor het zomerreces vorig jaar. Door deze wet kunnen mensen niet langer anoniem bellen. In het kader van terrorismebestrijding is dit een goede zaak volgens Maya Detiège.

'De wet voorzag een overgangsperiode van 6 maanden om de mensen die met prepaid belkaarten telefoneren voldoende tijd te geven om zich te laten registreren bij telecomoperatoren. Dat blijkt nu een serieuze misrekening.' zegt Maya detiège.

1,3 miljoen van die prepaid-SIM-kaarten zijn nog altijd niet geregistreerd en worden dus binnenkort afgesloten. Dit gaat voornamelijk over oudere personen en jongeren die weinig bellen, maar evengoed zitten er vele simkaarten in apparaten, zoals alarmsystemen en tablets die geen waarschuwingsberichten van operatoren kunnen ontvangen.

Proximus begint binnen een paar dagen nummers af te koppelen, Telenet - Base start hiermee  over twee weken.

In veel Europese landen is het systeem van registratie niet in voege. Dat betekent dat mensen met minder goede bedoelingen hun prepaidkaarten zullen aanschaffen in een van de landen in Europa waar het systeem van de registratie nog niet in voege is, zeker nu de roamingkosten in Europa binnenkort vervallen.

Maya Deriège: 'Met andere woorden: de wet zal vooral vervelend zijn voor 99,9% van de goedmenende mensen terwijl terroristen nog altijd onvindbaar kunnen blijven. Er dringt zich dus een maatregel op die geldt voor het hele Europese grondgebied want anonieme buitenlandse kaarten kunnen binnen twee weken wél nog.'