Het woord 'theatertrekken' spreekt vaak niet tot de verbeelding. Het zijn stalen buizen waaraan theatertechniekers doeken, decorelementen en spots hangen. In het stadstheater NTGent bedienen de techniekers de theatertrekken nog steeds manueel. Een zware klus die na de renovatie van het cultuurhuis tot het verleden zal behoren. Want vanaf april 2017 wordt het systeem volledig geautomatiseerd.

'De wissel van decors zal door deze automatisering een pak efficiënter en veiliger verlopen en de theatertechnieken zullen opnieuw aan alle hedendaagse normen beantwoorden. Hierdoor is NTGent opnieuw klaar voor de toekomst', weet Annelies Storms, sp.a-schepen van cultuur.

Niet enkel het trekkensysteem is aan vernieuwing toe. ‘Het volledige stadstheater ondergaat een ingrijpende renovatie. En sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, ziet nauwlettend toe op de werken’, vertelt Sven Taeldeman, sp.a-schepen van stadsontwikkeling. Sogent is sinds 18 februari 2016 immers eigenaar van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (NTGent). Met de overdracht van eigendom nam sogent ook de lopende erfpachtovereenkomst tussen NTGent en de Stad Gent over.

In de toneeltoren worden ook de licht- en audiospecifieke installatie gemoderniseerd. De loges en het sanitair worden vernieuwd en een lift zal zorgen voor een verbeterde toegankelijkheid. De aanbouw aan de zijde van het Sint-Baafsplein wordt vervangen door een nieuw volume, voorzien van een nieuwe laad- en loskade. Hierdoor zullen de decorstukken en attributen rechtstreeks van de oplegger naar de scène gebracht kunnen worden.

De werken zijn begonnen in februari van dit jaar. ‘In het voorjaar van 2018 zullen de werken afgerond zijn en kan NTGent terug de deuren als toneelhuis openen’, zeggen Sven en Annelies.