De twee centraal gelegen (pre)metrostations Beurs en De Brouckère ondergaan binnenkort een volledige metamorfose. Het comfort van de reizigers staat centraal. De focus ligt op toegankelijkheid, veiligheid, verlichting en netheid. Bovendien krijgen beide stations ook grote en beveiligde fietsparkings.

Beurs wordt een station het centrum van de Europese hoofdstad waardig

Met tal van trekpleisters zoals de Grote Markt, Manneken Pis of cultuurhuizen AB en de Beursschouwburg verdient het toekomstige Beursplein een absoluut top pre-metrostation. In november werden reeds een aantal maatregelen genomen om het station veiliger en netter te maken onder meer door veiligheidspersoneel en een permanente poetsploeg te voorzien.  De decoratie werd ook opgefrist met het artistieke project ‘La Ligne’. Op 20 april is het zover en starten de echte renovatiewerken. In de zomer van 2018 moet het station af zijn.

In een eerste fase zal asbest worden verwijderd. Nadien zal de mezzanine van het metrostation een volledige metamorfose ondergaan. De toegankelijkheid van het station staat centraal: zo komt er een grote hoofdtoegang voor de reizigers en zal het vernieuwde metrostation over een lift beschikken voor personen met beperkte mobiliteit en voor kinderwagens. Ook aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de reizigers is gedacht, door in te zetten op netheid, camerabewaking, sanitaire voorzieningen en voldoende verlichting. Bovendien zal het artistieke aspect, door de ligging in het culturele hart van de stad, extra in de verf worden gezet. De kunstwerken van Paul Bury en Paul Delvaux die er vandaag al zijn zullen beter tot hun recht komen in het vernieuwde metrostation. Er zal ook  ruimte worden voorzien om kunst te exposeren.

"Bovenop de renovatie komt er een grote, veilige fietsenparking in het station. Deze fietsenparking zal plaats bieden aan 800 fietsen. Naast de fietsenparking wordt ook een fietspunt met herstelplaats voorzien," zegt Brussel minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet.  

Aan de renovatie van station Beurs hangt een kostenplaatje van 9,3 miljoen euro. Het station blijft doorheen de hele werf toegankelijk voor de reizigers.

Station De Brouckère wordt multimodale pool met uitstraling

Omwille van haar ligging is (pre)metrostation De Brouckère al lang een belangrijke schakel in de Brusselse mobiliteit. In de directe nabijheid van het station bevinden zich verschillende winkelzones, bedrijven en ontspanningsmogelijkheden. In de nabije toekomst zal De Brouckère de toegangspoort worden van de autovrije zone.  

Zowel het premetrostation onder het De Brouckèreplein, het metrostation in de buurt van het Muntplein als de tunnel die deze stations met elkaar verbindt ondergaan een volledige transformatie. De werken zijn momenteel reeds volop aan de gang. Zo wordt er op dit ogenblik en nog tot de zomer gewerkt aan de waterdichting van het station. Het volledige station zal klaar zijn in de herfst van 2018.

Net zoals bij de renovatie van station Beurs staat de veiligheid  en de toegankelijkheid centraal. Zo zal er een nieuwe ingang worden voorzien op de hoek van het Muntplein en de Schildknaapstraat, die wordt geïntegreerd in het Muntcentrum.

Ook het station De Brouckère zal over een beveiligde fietsenparking, met plaats voor 480 fietsen beschikken die toegankelijk wordt vanaf de kruising van de Jacqmain en Adolf Maxlaan. Net zoals bij Beurs komt er een fietspunt.

De renovatie van metro- en premetrostation De Brouckère bedraagt 11 miljoen euro. Ook hier blijft het station gedurende de hele werf toegankelijk voor de reizigers.

“Door te investeren in kwalitatief openbaar vervoer investeren we in een betere levenskwaliteit en betere luchtkwaliteit voor de Brusselaar. En zo neemt Brussel alweer een belangrijke stap in de transformatie van een stad voor wagens naar een stad voor mensen,” zegt Pascal Smet.