Zaterdag 30 januari opende een trotse schepen van jeugd, Helmut Jaspers (sp.a) ‘Hemelrock’, de langverwachte repetitieruimte die vooral voor jongerenbands, maar ook voor andere kleine muziekformaties ter beschikking zal staan achteraan de sporthal Hemelrijk. 

We zouden er van verstomd staan hoe een creatieve gemeente Essen is.  Vele inwoners zijn actief in één van de talloze culturele verenigingen. Er is Muzarto, de academie voor muziek, woord en dans met zo’n 850 leerlingen, maar er zijn ook heel wat talentvolle jongeren die graag experimenteren met muziek.  “Dat valt zeker toe te juichen, maar moeten we bovendien ook appreciëren, stimuleren en ondersteunen. En, dat laatste doen we vandaag door de opening van deze repetitieruimte”, aldus Helmut Jaspers.

Essen schrijft jaarlijks in op de intergemeentelijke rockrally Kamp Noord.  Maar liefst vier bands met een Kamp Noord-verleden werden ooit geselecteerd voor Humo’s Rock Rally.   

De realisatie van deze repetitieruimte zal de creativiteit van jongeren ongetwijfeld nog meer zal prikkelen, hen de mogelijkheid geven zich verder te ontwikkelen en hen te laten doorgroeien. 

Schepen van jeugd Helmut Jaspers (sp.a): “Hier zal alles kunnen én moeten alle vormen van jeugdmuziekcultuur alle kansen krijgen.  Van pop tot blues, van ethnorock tot bluegrass, van ska tot jazz, van rap tot hiphop. Hier kunnen alle muzikanten hun inspiratie en creativiteit laten botvieren”.

De repetitieruimte werd akoestisch ingericht en uitgebalanceerd, voorzien van de noodzakelijke elektrische aansluitingen, een zanginstallatie en een basis drumstel. Daarnaast is er een ruimte met 7 

lockers, waar bands die meermaals hier komen repeteren hun instrumenten kunnen opslaan. 

Zowel de lokalen als het sanitair zijn tevens toegankelijk voor mensen met een beperking.

Het resultaat is schitterend.  Met een beperkt budget is hier zeer creatief en mooi werk geleverd.

Voor de realisatie van Hemelrock was er een speciaal woord van dank voor:
- de jeugdraad: om gedurende meer dan 15 jaar halsstarrig op deze nagel te blijven kloppen en de nood aan een repetitieruimte blijvend onder de aandacht te brengen;
- de gemeenteraad voor de steun. Tijdens het debat ‘Debattle’ van de jeugdraad naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen was dit immers een project waar eenieder kon achterstaan;
- jeugdconsulente Kathleen en ook Eveline die Kathleen tijdens haar afwezigheid vervangen heeft voor de creativiteit en de uitwerking en opvolging van het project;
- de medewerkers van de technische dienst die terecht fier mogen zijn op het werk dat ze hier hebben gepresteerd.  Bedankt Frankie, Peter, Wim en Ronny.  Dikke proficiat mannen !
- de medewerkers van buurgemeenten en het Muziekcentrum Trix in Antwerpen, waar we ons oor te luisteren hebben gelegd;
- en tot slot Kaat Michielsen die de ruimte opfleurde met prachtige graffitikunst van popidolen.

“Deze festivalzomer zullen ze waarschijnlijk niet halen, maar headliner op Rock Werchter 2020 of op een of ander ander zomerfestival moet tot de mogelijkheden behoren.  Kortom: hier in Hemelrock gaat podiumtalent groeien waarvan we zeker nog zullen horen”, besloot Jaspers.