Wie wil trouwen voor de burgerlijke stand, is verplicht om een huwelijksaangifte in te dienen. Dit kan ten vroegste 6,5 maanden en ten laatste twee weken voor het huwelijk gebeuren. “Voortaan kan je echter al één jaar op voorhand een huwelijksdatum reserveren. Het wordt dus een stuk makkelijker om alle praktische zaken te regelen, zoals het vastleggen van een zaal. Voor aanstaande koppels is dit dan ook een goede zaak”, verklaart schepen van Burgerzaken Rita Janssens (sp.a).

Wie als eerste een bepaalde zaterdag als huwelijksdatum neemt, mag voortaan zelf het tijdstip kiezen tussen 10u30 en 11u45. De volgende kandidaten hebben dan de keuze tussen de aansluitende momenten ofwel ervoor, ofwel erna. Op weekdagen krijgen de eerste koppels het aanvangsuur als tijdstip en de anderen sluiten hierbij aan. “Op dinsdagvoormiddag, donderdagvoormiddag, zaterdagnamiddag en zondag zijn er geen huwelijken. Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag is 10u30 het aanvangsuur voor de voormiddag. Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag kan je in de namiddag vanaf 14u trouwen. Op deze manier beschikken koppels over meer flexibiliteit om de mooiste dag van hun leven te organiseren”, aldus Rita Janssens.

De huwelijksaangifte moet gebeuren door beide aanstaande echtgenoten samen op de dienst burgerlijke stand in het Huis van de Mechelaar. In 2010 is het niet mogelijk om te trouwen op de volgende vakantiedagen: 5 april, 1 mei, 13-14-15 mei, 20 mei, 24 mei, 21 juli, 20-21-23 augustus, 1-2 november, 11-12-13 november, 24 december in de namiddag, 25 december en 31 december in de namiddag. “De burgerlijke plechtigheid duurt 15 minuten. ’s Maandags is het gratis om te huwen. Op alle andere dagen betaal je €110”, besluit schepen van Burgerzaken Rita Janssens.