Veel bedrijvigheid in de Herentse dorpskern: de Onze-Lieve-Vrouwkerk staat in de stellingen. ‘Een hele opluchting’, vertelt schepen van openbare werken Arlette Caes (sp.a). ‘Dit restauratiedossier sleept immers al 20 jaar aan’.

Omdat de kerk een beschermd monument is, moest de gemeente bij het Agentschap Onroerend Erfgoed aankloppen voor goedkeuring en financiële steun. De Vlaamse Overheid subsidieert de werken die zo’n 690.000 euro kosten voor 80 %.

De Onze-Lieve-Vrouwkerk kende al een bewogen geschiedenis. Het oudste gedeelte, de vierkante romaanse toren, dateert uit de 12de eeuw. In 1578 is het middenschip van de kerk volledig uitgebrand en door geldgebrek pas in 1626-1629 opnieuw opgebouwd. Na eerdere kleinere instandhoudingswerken start nu de grondige restauratie van de gevels, het dakgebinte, de dakbedekking, de buitenaanleg, de kerkhofmuren en de riolering.  

‘De renovatie zal 225 werkdagen duren’, weet schepen Arlette Caes. ‘De kerk blijft in tussentijd wel open, ook voor erediensten’.

Meer info: Arlette Caes, schepen van openbare werken, 0476 360 099