n de brief schrijft de Nepalese ambassade: ‘Nepal verzoekt bevriende landen noodzakelijke humanitaire hulp voor de onmiddellijke redding en hulp van de slachtoffers. Voor de eerste hulp aan slachtoffers identificeerde de regering als belangrijkste vereisten dekens, voedsel, drinkwater, tenten, geneesmiddelen en eerstehulpmiddelen.’ De omschrijving is volgens Dirk Van der Maelen (sp.a), voorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen, duidelijk. "Nepal vroeg om medische noodhulp. Nu vraag ik me af waarom minister Reynders dat niet eerder meldde? Waarom stuurden we 'search & rescue' (SAR) als Nepal medische hulp een prioriteit noemde? Het is duidelijk dat Reynders het achterste van zijn tong niet laat zien in deze zaak. Hij houdt informatie achter voor het parlement en lijkt dit dossier zo snel mogelijk te willen klasseren.”

Grondige evaluatie?

Reynders belooft een grondige evaluatie, maar Van der Maelen gelooft er weinig van. “Voor een grondige evaluatie zou hij alle spelers in dit dossier moeten uitnodigen naar het parlement om een diepgaand debat te voeren. In plaats daarvan, gaat hij nu zijn eigen fouten intern onderzoeken, ik geloof niet in zo’n zelfevaluatie. Je hoeft niet te verwachten dat hij een mea culpa gaat slaan. Deze zaak is nochtans zo klaar als pompwater: als Reynders een veldhospitaal had gestuurd, waren we nu nog in Nepal aanwezig en hadden we ook bij de nieuwe beving hulp kunnen bieden.”

Geen twijfels over B-Fast

Van der Maelen is het beu dat andere partijen B-Fast steeds meer in vraag stellen. “Het lijkt me duidelijk dat de fouten in de Nepaloperatie niet gemaakt zijn door de vrijwilligers, maar op het politieke niveau. In het verleden heeft B-Fast al genoeg bewezen – onder meer in de Filipijnen en Haïti – dat het in staat is tot het afleveren van puike operaties. We moeten uiteraard wel nagaan op welke vlakken we de werking kunnen verbeteren zodat de slachtoffers van rampen in de toekomst zouden kunnen rekenen op snelle en efficiënte hulpoperaties. In plaats van dit te doen, houdt men zich blijkbaar liever bezig met persoonlijke afrekeningen. Ik vind met name dat de N-VA zich op zijn smalst getoond heeft door uit te halen naar de alom gerespecteerde coördinator van Volksgezondheid. De inzet van zovele vrijwilligers is te belangrijk om er politieke spelletjes rond op te voeren. Nu geen grondig onderzoek voeren, is de deur openzetten voor nog meer debacles in de toekomst”, besluit Van der Maelen.