“Wij vinden dat bestuurders die in dronken toestand een ongeval met doden of zwaargewonden veroorzaken, niet langer na twee weken hun rijbewijs mogen terugkrijgen”, zegt Kamerfractieleidster Karin Temmerman.

“Voor ons mogen deze dronken bestuurders pas terug achter het stuur wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan”, gaat Karin Temmerman verder. “In de praktijk zou het gaan om enkele maanden tot maximaal een jaar.”

Zoals bekend kan België geen al te best rapport voorleggen als het gaat over het aantal verkeersdoden op onze wegen. "In vergelijking met andere Euroese landen behoren we tot de slechtste leerlingen van de klas. In West-Europa doet zelfs geen enkel land slechter", aldus Karin Temmerman. “Daarbij blijven alcohol en overdreven snelheid tot de belangrijkste oorzaken horen. Zo zit bij 25 procent van de dodelijke ongevallen de chauffeur dronken achter het stuur”.

“Het stoot ons tegen de borst dat bestuurders die in dronken toestand een dodelijk ongeval veroorzaken, na veertien dagen opnieuw over hun rijbewijs kunnen beschikken. Vandaag is de situatie zo dat je rijbewijs voor twee weken wordt ingetrokken. Op uitdrukkelijke vraag kan het rijbewijs gedurende een langere periode worden ingetrokken, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks", licht Karin Temmerman toe. "Het is onwezenlijk dat chauffeurs zo snel hun rijbewijs opnieuw in handen krijgen na een dodelijk ongeval in dronken toestand".

“Daarom hebben wij een wetsvoorstel klaargestoomd waarbij in geval van een zwaar verkeersongeval met doden of zwaargewonden als gevolg van alcoholintoxicatie, het rijbewijs niet wordt teruggegeven tot de rechter een uitspraak heeft gedaan”, besluit Karin Temmerman.