Regeringspartij CD&V reageert afwijzend op het nieuws dat de NMBS de financiering stopzet van 15 van de 43 fietspunten in Vlaanderen. "Deze fietspunten zorgen voor sociale tewerkstelling, waar zo'n nood aan is", zeggen Kamerleden Servais Verherstraeten en Jef Van den Bergh.

Bij de oppositie is hetzelfde geluid te horen:"Deze besparing zal een verlies van jobs betekenen in de sector van de sociale economie", waarschuwt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a), "want fietspunten worden uitgebaat door ondernemingen uit de sociale economie die werken met kansengroepen."

De partijen hebben tevens kritiek op het feit dat de beslissing het fietsgebruik allesbehalve stimuleert, wat precies de bedoeling was van de fietspunten.

"Besparen op fietspunten is kiezen voor achteruitgang", zegt Beenders. "Het zorgt ervoor dat het onderhoud van stations en fietsenstallingen erop achteruit gaat en zal het aantal reizigers dat met de fiets naar het station komt doen dalen omdat de kans op fietsdiefstal toeneemt."

Volgens CD&V is investeren in de combinatie trein-fiets "investeren in de toekomst". Van den Bergh en Verherstraeten betreuren dat met de stopzetting van de samenwerking in 15 fietspunten een voorafname genomen wordt op de toekomstvisie van de spoorwegen, die wordt uitgewerkt door minister van Mobiliteit Jacqueline Galant, Infrabel en de NMBS.