Op dinsdag 27 september vindt in Leuven opnieuw een gespreksavond “Met een andere kijk” plaats. Het is de derde avond die Bieke Verlinden, sp.a-schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken in Leuven, onder die vlag organiseert, deze keer in samenwerking met Curieus Vlaams-Brabant en met de steun van sp.a Leuven. Journaliste Fatma Taspinar gaat in gesprek met schrijver Rodaan Al Galidi en filmmaker Manu Riche over vluchtelingen, het leven in asielzoekerscentra in België en Nederland, het complexe kafkaëske web van onze procedures, en hoe dat alles te overleven.

Gastvrijheid. Tolerantie. Het zijn woorden die we vaak gebruiken. Maar zijn we wel zo gastvrij en tole­rant als we denken? In de vele nieuwsberichten en debatten over de situatie van vluchtelingen onderweg en in asielzoekerscentra (AZC) het afgelopen jaar, ontbrak vaak de stem van die vluchtelingen en asielzoekers zelf. Weten we eigenlijk hoe het leven in zo’n AZC er precies uitziet? Kunnen we ons voorstellen hoe ingewikkeld en onaangepast onze systemen en procedures kunnen zijn voor wie van elders moet vluchten? Hoe begin je na dat alles aan een nieuw leven in een onbekende wereld?

De sprekers

Rodaan Al Galidi vluchtte in 1991 uit Irak omdat hij weigerde te vechten in het leger van Sadam Hoessein. Hij belandde, na 7 jaar zwerven, in 1998 in Nederland, waar hij nog eens 9 jaar in een asielzoekerscentrum verbleef. In 2011 ontving hij de Prijs voor Literatuur van de Europese Unie voor zijn roman ‘De autist en de postduif’. Datzelfde jaar zakte hij voor zijn inburgeringexamen. Over zijn leven op de vlucht en in het AZC schreef hij ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’. Vaak grappig, soms bevreemdend maar vooral beklijvend ongemakkelijk voor de lezer. Het boek doet een beroep op je bereidheid om je oordeel in een complex topic op te schorten. Het resultaat is een confronterend portret van westerse gastvrijheid, door een man die ondanks alles humor blijft vinden in de wereld.

Manu Riche is een bekende Belgische documentairemaker, bekend van zijn dEUS-portret ‘Tempo of a Restless Soul en van zijn bijdragen aan ‘Striptease’ en ‘Hoge bomen’. Hij maakte de overstap naar fictie met ‘Problemski Hotel’, een verfilming van het gelijknami­ge boek van Dimitri Verhulst. Over de “sur-placende” asielzoeker. Het werd “een komedie om te wenen” in Riches eigen woorden. Verhulst verbleef voor zijn boek enkele dagen in een asielzoekerscentrum in Arendonk. De schrijver ging vroeger naar huis dan voorzien: al na een week in het centrum werd hij gek. De realiteit van Problemski Hotel is dan ook tegelijkertijd zwaarwichtig en absurd, confronterend en surreëel. 

Praktisch

Dinsdag 27 september 2016, 19u30 - Het Radiohuis, Boekhandelstraat 2, 3000 Leuven (ingang via Muntstraat)

Programma

19:30: deuren open en aangeboden drankje
20:00: start gespreksavond
Na afloop: signeersessie met Rodaan Al Galidi + boekenstand boekhandel Barbóék

Inschrijven

Toegang tot de avond is gratis maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan via: https://goo.gl/forms/Aehs60oN3FfLVH3J3