Tijdens Autovrije Zondag staat de Bondgenotenlaan opnieuw een hele dag in het teken van toegankelijkheid onder het motto “een leven lang mobiel”. Het is een volgende stap in het stadsproject Able Onbeperkt Le(u)ven. Able wil de stad toegankelijker maken voor personen met een beperking, senioren en ouders met kinderwagens.

‘Met dit evenement willen we deze drie doelgroepen op een inclusieve manier betrekken en hen zichtbaar maken in het straatbeeld. Zo sensibiliseren we het grote publiek verder rond het thema toegankelijkheid.’ aldus schepen van diversiteit en gelijke kansen Denise Vandevoort.

Toegankelijkheid gegarandeerd en gratis
In de Able Toegankelijkheidsstraat valt heel wat te beleven. Er is een infomarkt van de twaalf deelnemende organisaties en een hindernissenparcours voor rolstoelen, rollators en buggy’s, opgezet door de organisatie KVG. De stad Leuven biedt een drankje aan en krijgt daarbij hulp van Het Roerhuis, een welzijnsorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Able vraagt publiek ten dans
Ook de Leuvense senioren werken actief mee aan de Toegankelijkheidsstraat. Geen rollatortreffen dit jaar, maar een heus optreden in rollatordans om 15.00 uur op het Justus Lipsiusplein. De hele zomer oefenden senioren hiervoor in de lokale dienstencentra. Nog niet geoefend? Geen nood. Om 11.00 en 13.00 uur organiseert Able ook workshops rollatordans en vragen ze je mee ten dans.

Praktisch:

  • Tijdens de Autovrije Zondag op 27 augustus van 10.00 tot 18.00 uur.
  • In de Bondgenotenlaan van het Martelarenplein tot het Justus Lipsiusplein.
  • Deelnemende organisaties: Brailleliga, Buggypunt, Dienst Aangepast Vervoer, Het Roerhuis, Konekt en Onze Nieuwe Toekomst, KVG, Medishop FSMB, Minder Mobielen Centrale, Seniorama, Woonzorgnet, Dijleland, Zorg Leuven.