Romain Daeleman is een 51-jarige spoorwegbediende, gehuwd en vader van 3 kinderen. Hij is tewerkgesteld in de Centrale Werkplaats van de NMBS te Mechelen en oefent er de functie uit van werkplaatsafgevaar- digde voor de ACOD - sector spoor.zaterdag 18 meiZaterdag is een dag waarop ik het meestal moeilijk heb om op gang te komen. Dikwijls ga ik op vrijdagavond wat later slapen dan op andere avonden. De kinderen mogen wat langer opblijven dan anders, en zeker gisterenavond, na hun geslaagde optreden. De familie is hier redelijk blijven "plakken".

Het was ruim 09.00 u wanneer ik aan de ontbijttafel verscheen. Iedereen had op papa gewacht zodat we toch allemaal samen konden ontbijten. Na de wekelijkse boodschappen in de grootwarenhuizen ben ik onze kelder ingedoken. Ik heb de laatste weken schilderwerken uitgevoerd in onze woning en al die restjes verf en versleten borstels breng in braaf, zoals het een milieubewuste burger betaamt, naar het containerpark. Het viel me op dat ik blijkbaar niet de enige was die deze klussen had uitgevoerd.  Zou dit iets met lentekriebels te maken hebben?

Deze zomer gaan onze meisjes op kamp. Hiervoor hebben ze nogal wat spullen nodig.  Tussen mijn bezoek aan het containerpark en hun dansoptreden vanavond hebben we juist nog de tijd om in de sportwinkel de spullen aan te schaffen die nodig zijn om van dit kamp een onvergetelijk avontuur te maken. Ook deze avond was hun dansoptreden weeral een schot in de roos.  Grote broer (van bijna 13 jaar) gaat tegen zijn zin mee, hij heeft het gisteren allemaal al eens gezien ..... En zo ben ik aan het einde gekomen van mijn "de week van ....".  Ik wil diegenen bedanken die mij de mogelijkheid hebben geboden om dit te doen. Ik heb, in tegenstelling tot veel van mijn voorgangers in "de week van" maar een heel gewoon leventje maar ik ben gelukkig en dat is toch wel het voornaamste, dacht ik.

vrijdag 16 mei
Ik was verbijsterd deze morgen toen ik de krantenkoppen onder ogen kreeg. "NMBS CEO Marc Descheemaecker loonsverhoging 25 000 tot 30 000 euro".  Als reactie zegt hij "dat hij nooit commentaar geeft over zijn salaris. Dit is een provocatie van het zuiverste water.

Het verhoogt bij mijn collega's militanten en mezelf alleen maar de motivatie om met een nog grotere verbetenheid campagne te voeren voor het slagen van onze actie op 20 mei a.s.

Er is dus onmiddellijk door de werkplaatsafgevaardigde van ACV-Transcom en mezelf een onderhoud met de leiding van de Centrale Werkplaats aangevraagd om de praktische zaken af te spreken voor de staking van komende dinsdag.

De rest van de dag heb ik mij moeten bezighouden met tussenkomsten van allerlei aard, de ene al wat moeilijker te regelen dan de andere, maar voor de betrokken personeelsleden allemaal van het grootste belang.

Het is vanzelfsprekend dat ik hierover onmogelijk in detail kan treden aangezien ik de privacy van de mensen niet wil schenden.

Laat me wel toe op te merken dat wat voor persoon x een futiliteit is, voor persoon y soms een onoverkomelijke hindernis blijkt.  Kan ik deze laatste tevreden stellen, dan geeft mij dat een geweldige voldoening en de nodige kracht om er iedere dag voor de 100% tegen te gaan.

En toen werd het vrijdagavond.

Ons weekend staat volledig in het teken van de show die onze meisjes drie keer (vrijdagavond, zaterdagavond en zondagnamiddag) in de Stadsschouwburg van Mechelen gaan brengen.
Lara en Caro hebben er zo naar uitgekeken.
Tante Myriam, nonkel Herwig, Jef en Melanie komen ook kijken.
Het is echt een geweldige dansshow met als thema "Peter Pan".  De groep van onze meisjes zijn "schaduwen".  Zij zijn volledig in het zwart gekleed en hebben 2 witte ballen in hun handen waarmee ze dan dansen.
Het was supermooi.  Ik ben een fiere papa.
Morgenavond gaan we nog eens kijken met de meter en peter.

donderdag 15 mei
Vandaag ben ik geconfronteerd met een paar problemen van onze moderne maatschappij. De collega's in de centrale werkplaats wonen in zowat alle uithoeken van Vlaanderen.  Eén ervan is onlangs slachtoffer geworden van een geval van agressie op een bus van de Lijn.

Door dit voorval is hij nu zo gestresseerd dat hij niet meer optimaal functioneert in zijn functie.  De oorzaak ligt in het feit dat hij alle dagen die bus moet nemen om naar Mechelen te komen.

Een overplaatsing dichter bij huis kan onmogelijk op korte termijn gerealiseerd worden, dus dient er een andere oplossing gezocht te worden.  Samen met mensen van de geneeskundige dienst, van de leiding van de CW en de maatschappelijke assistent ben ik rond de tafel gaan zitten om een plan uit te werken waar iedereen zich kan in vinden en waar de gezondheid van onze collega op de eerste plaats komt.  Voor de rest heb ik vandaag nog hier en daar kleine brandjes moeten gaan blussen op het werk.
's Avonds had ik een vergadering van de werkgroep verkeer van de Ouderraad in de school van mijn dochters waar ik lid van ben. Daar hebben we o.a. gebrainstormd om een oplossing te vinden voor het feit dat onze kinderen zo moeilijk te motiveren zijn om de fietshelm te dragen tijdens het fietsen.  Ook zou er een oplossing moeten gevonden worden voor de enorme verkeersdrukte die er ontstaat tijdens de "spitsuren" aan school met alle parkeerproblemen vandien.
Uiteraard was het vandaag niet allemaal kommer en kwel.
Lara en Caro (mijn dochters) zijn aan de laatste repetities begonnen voor hun dansoptreden komend weekend in de Stadsschouwburg van Mechelen.  Zij hebben hiervoor maandenlang geoefend in de Dansstudio Dansparant.  Ze zijn er helemaal klaar voor.  Vandaag was de laatste generale repetitie.  Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagnamiddag gaan ze hun beste beentje(s) voorzetten om er een geslaagd optreden van te maken in de Stadsschouwburg.
Cedric had vanavond zijn allerlaatste voetbaltraining van het seizoen.  Als afsluiter mochten ze naar hartelust smullen van heerlijke pannenkoeken.  Nu mag hij een paar maanden "rusten".  In augustus herbegint hij dan weer met voetbaltrainingen.

woensdag 14 mei
Naast mijn gezin en mijn job heb ik sinds 2,5 jaar nog een andere passie : spinning. Ik train gemiddeld 3 keer per week 1 uur en neem soms deel aan spinningmarathons (6 uur) voor het goede doel.

Spinning is een gezamenlijke indoortraining op de fiets. Spinning is eenvoudig, prettig en gemakkelijk om te leren.
Het is een soort aerobicles die 1 uur duurt. De volledige sessie wordt begeleidt door een lesgever en wordt ondersteund door muziek.

De spinningfiets heeft een knop waarmee je de weerstand kan regelen.  Door een draai aan de knop kan men de weerstand verhogen of verlagen waardoor het fietsen gemakkelijker of moeilijker wordt.

Als je regelmatig spinning beoefent, ga je al enkele weken merken dat het uithoudingsvermogen enorm stijgt.  Andere voordelen zijn : het werkt ontspannend, je houdt je gewicht onder controle, je legt sociale contacten,...

dinsdag 13 mei
Nu de batterijen zijn opgeladen tijdens het voorbije verlengde weekend, kan ik met veel frisse moed beginnen aan één van de moeilijkste taken van een vakbondsmilitant bij de NMBS, de collega's overtuigen van de zin van het deelnemen aan de geplande stakingsactie van 20 mei as. 

Bij het onderhandelen van het protocol van sociaal akkoord 2008-2009 hebben de 3 CEO's van de NMBS-groep (zo noemen wij tegenwoordig na het opsplitsen van de oude NMBS in 3 delen : NMBS-holding, Infrabel en NMBS) het nochthans bijzonder bruin gebakken.

Kort samengevat kan men stellen dat wij in ruil voor een baremaverhoging van 1% bruto van het gemiddelde spoorwegloon op sociaal vlak 20 jaar teruggeplaatst worden.
Iedere dinsdag om 11.00 u hebben mijn collega van ACV-Transcom en ik onze wekelijkse afspraak met de leidinggevende ambtenaren van de Centrale Werkplaats.  Deze week hebben wij een gesprek gehad over het (ontbreken van) respect van de nieuw aangeworven collega's voor de onmiddellijke chefs.  Dit is natuurlijk een probleem waarmee men in de volledige maatschappij geconfronteerd wordt.  Hopelijk kan ieder van ons zijn kinderen de nodige ondersteuning geven om het in de toekomst voor iedereen een beetje leuker te maken (of is deze gedachte naïef?).
Na de middag kon ik bovenstaande gedachte al in praktijk brengen bij het onthaal van 5 nieuwe bedienden voor onze werkplaats.

Maar ik blijf optimistisch, voor mij blijft de fles altijd half vol in plaats van half leeg.

Maandag 12 mei 2008
Vandaag werden we weeral wakker onder een stralende zon. Plannen voor een dagje aan zee worden in de ijskast gestopt want vandaag moeten we op tijd thuis zijn voor Cedric, onze zoon, die terugkomt rond 17.30 h van zijn buitenlands voetbaltornooi. Een fietsdagtocht met onze meisjes is een volwaardig alternatief.
Om 11.00 u zijn we vertrokken vanuit Mechelen richting Boom, langs de dijken naast de Dijle en de Rupel.
Onderweg zijn we gestopt om een overheerlijke koude schotel te eten, met veel liefde klaargemaakt door mijn echtgenote Catherine.
Na een drank- en plaspauze in de namiddag in Klein-Willebroek werd de terugreis aangevat.
Onze meisjes waren apetrots op hun prestatie : 35 km gereden met de fiets!
Om 17.45 u kwam Cedric doodmoe aan op Sporting Mechelen na zijn buitenlands voetbalavontuur.
Ze werden uiteindelijk 7de op 12 deelnemende ploegen.
Na het avondeten zijn de kinderen een beetje vroeger dan anders gaan slapen want na een zeer druk Pinksterweekend wachten morgen opnieuw de schoolbanken.

Zondag 11 mei 2008
Deze morgen was ik wakker om 08.00 h. Het is stil in huis, onze zoon Cedric is vrijdag vertrokken naar Koblenz (Duitsland) om een internationaal voetbaltornooi te spelen, hij komt pas maandagavond naar huis.  Mijn 2 dochters, Lara en Caro (een een-eiïge tweeling) zijn een nachtje gaan logeren bij een vriendinnetje.

Na een rustige start van de dag, maken mijn vrouw en ik ons klaar om onze dochters te gaan ophalen en te vertrekken naar Aalst, waar we uitgenodigd zijn op een lentefeest. Er is veel file op de snelweg richting kust, blijkbaar vertrekken er tegen de middag nog veel mensen naar zee.
We hebben een ganse dag kunnen genieten : lekker eten, babbelen met de familie, spelen met de kinderen, dit alles onder een stralende zon.

Rond 20.00 h waren we terug thuis.  Onze dochters hebben een heel lang bad moeten nemen eer ze terug wat toonbaar waren om hun bedje in te kruipen. Daarna hebben mijn vrouw en ik nog wat TV gekeken, o.a. onze wekelijkse afspraak met Flikken op Eén.