Gisteren ging onder grote publieke belangstelling de Ronde van Vlaams-Brabant  van start in Rillaar.

Gedeputeerde van Sport Marc Florquin gaf onder een stralende zomerzon het startschot van deze vijfdaagse rittenwedstrijd die heel onze provincie doorkruist.

Onder andere dankzij de steun van de provincie heeft de organisatie van de Ronde van Vlaams-Brabant zich ontpopt tot een klassieker in het regionale wielerlandschap. Elke etappe bestaat uit verschillende lokale rondes in en rond een Vlaams-Brabantse gemeente. Na Rillaar komen Leefdaal, Gooik, Ottenburg en Merchtem aan de beurt.

Het peloton van de Ronde van Vlaams-Brabant bestaat vooral uit beloften en eliterenners zonder contract (renners vanaf 19 jaar), maar ook veldrijders zien in deze rittenkoers dé ideale voorbereiding op het cyclocrossseizoen. Gedeputeerde Marc Florquin hoopt dat in de toekomst deze Ronde dan ook kan blijven bestaan: “Deze Ronde is een ideale gelegenheid voor jonge talenten om zich te tonen. Bovendien brengt elke rit veel mensen op de been in een waar volksfeest. Het is dan ook erg jammer dat zo’n initiatieven in het gedrang komen wanneer sport als provinciale bevoegdheid verdwijnt in 2017.”

Winnaar van de eerste rit werd de 20-jarige Tom Bosmans. Hij was de snelste van een kopgroep van vier, voor Sven Nys, Jelle Cant en Ruben Pols. Sven Vanthourenhout won 26 seconden later de pelotonspurt voor de vijfde plaats. Voor alle uitslagen en klassementen kan u terecht op www.rondevanvlaamsbrabant.be.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.