Sinds januari wordt de roze zak voor zachte plastics in Leuven om de zes weken aan huis opgehaald. Leuven was één van de eerste steden om zo’n ophaling te organiseren, in plaats van enkel in te zamelen aan het containerpark. Dat was meteen een schot in de roos. Mensen die hun afval goed sorteren, besparen zo gemakkelijk tientallen euro’s per jaar.

Bij de eerste ophaalronde zamelde de reinigingsdienst maar liefst 48 ton aan zachte plastics in. “De Leuvenaars zagen meteen de voordelen van de roze zak in,” zegt schepen van Stadsreiniging Myriam Fannes. “We hebben snel beslist om de zachte plastics ook aan huis op te halen, om goed sorteergedrag extra aan te moedigen en het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de inwoners. De Leuvenaars waren al supersorteerders en dat zijn ze nu nog meer geworden.”

In heel 2017 zal de Leuvenaar zo’n 500 ton zachte plastics sorteren, raamt de reinigingsdienst. “Dat is 500 ton minder afval dat de verbrandingsoven in gaat. Omgerekend is het 291 ton minder CO2 dat we uitstoten. Dat is een hele stap vooruit om onze stad leefbaar en gezond te maken”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “De zachte plastics worden bovendien gebruikt als nieuwe grondstof om straatmeubilair en compostbakken mee te maken.”

Sorteren wordt beloond

Wie zijn afval goed sorteert in de verschillende vuilniszakken, kan een pak geld besparen. Een bruine huisvuilzak voor restafval kost 2,25 euro, een roze zak kost maar 0,25 euro. Je bespaart dus 2 euro als je je zacht plastic goed sorteert. “We hebben allemaal veel zacht plastic als afval”, zegt schepen van Financiën Carl Devlies. “Een gemiddeld gezin kan heel gemakkelijk één grote bruine zak per maand uitsparen, wat een besparing van 24 euro per jaar betekent.” In totaal zorgt de roze zak voor een besparing van meer dan een half miljoen euro, omdat de Leuvenaars 250.000 bruine zakken minder nodig hebben.

De kosten voor de extra ophaling, wordt betaald door de stad. “En dat doen we met overtuiging, want de roze zak beloont mensen die sorteren en is een goede zaak voor het milieu,” aldus de schepenen.

De komende jaren wordt verwacht dat er tot 900 ton per jaar kan worden opgehaald. “Steeds meer mensen zullen de voordelen van de roze zak ontdekken. In dat geval zullen we dan ook bekijken of er een maandelijkse ophaling kan georganiseerd worden”, besluiten de schepenen.