Stad Gent moet meer zeggenschap krijgen bij beslissingen van De Lijn over Gentse stadsvervoer

”Als kandidaat burgemeester voor het kartel sp.a-Groen vraagt Rudy Coddens dat onze stad Gent meer medezeggenschap en beslissingsbevoegdheid krijgt bij beslissingen van De Lijn over het Gentse stadsvervoer.

Deze boodschap gaf Rudy Coddens tijdens het VTM-interview ‘De Meulemeester in Debat’ mee . Elke dinsdag om 15.00 uur gaat politiek VTM-journalist Jan De Meulemeester in gesprek met de belangrijkste burgemeesters en kandidaat burgemeesters. Daarom ging onze lijsttrekker van het kartel sp.a-Groen op dinsdag 6 februari in gesprek over zijn keuze om 100 % te gaan voor Gent en hield hij een pleidooi voor meer zeggenschap voor de Gentenaars over het openbaar vervoer in onze stad.

Rudy Coddens: ''Een goed werkend openbaar vervoer is essentieel in een stad. Maar wat we vandaag zien, is een schrijnend gebrek aan investeringen, een gebrek aan structurele middelen en een gebrek aan visie op lange termijn vanuit de Vlaamse overheid voor De Lijn in Gent. Gent is vandaag volledig  afhankelijk van een openbare vervoersmaatschappij die trouwens voortdurend moet besparen. Zo wachten we al jaren op de vertramming van buslijn 7 die zou rijden vanaf het Sint Pietersstation naar de Dampoort, maar nog steeds hebben we geen zicht op wanneer die komt. Ook voor tramlijn 3 die van Mariakerke naar de Dampoort zou moeten rijden, is er voorlopig geen timing voorzien. Ook het afschaffen van het laatste stuk van tram 4 richting Moscou door een slechte staat van de infrastructuur en de veel te beperkte dienstverlening in buitenwijken in het weekend zoals Baarle-Drongen zijn voorbeelden van een structureel gebrek aan interesse in onze stad."

''Als lokaal bestuur hebben we vandaag echter geen vat op het beleid van ‘De Lijn’ en dat moet anders. Daarom willen we meer zeggenschap hebben over de investeringen en dienstverlening van De Lijn in onze regio. Als Stad Gent moeten we ten volle mee kunnen beslissen, om een openbaar vervoer te hebben op maat van de noden van de Gentenaars. We doen al heel wat zelf (nachtnet, gratis openbaar vervoer op koopzondagen, gratis openbaar vervoer voor kinderen…). Gentenaars zijn plantrekkers, dus geef ons ’t geld en we doen het zelf (en ongetwijfeld beter)'', besluit Rudy Coddens.

Herbekijk de aflevering van 'De Meulemeester in debat' : https://nieuws.vtm.be/de-meulemeester-in-debat