sp.a-schepen van Openbaar Groen Rudy Coddens en Natuurpunt Gent lanceren een campagne om het lieveheersbeestje als Gentse ‘soort van het jaar’ in de kijker te zetten. 

Lieveheersbeestjes spreken tot de verbeelding bij jong en oud en zijn volgens velen zelfs echte geluksbrengers. Bovendien hebben ze een stevige reputatie als natuurlijke vijand van bladluizen. Maar hoewel ze populair zijn, waarderen we de kleurrijke kevers niet genoeg. Ze worden weinig bestudeerd. Sommige soorten zijn bovendien bedreigd.

'Tijd om het lieveheersbeestje in de kijker te zetten en op te roepen er zorg voor te dragen. 2017 roepen we daarom, samen met Natuurpunt Gent, uit tot het jaar van het lieveheersbeestje’, vertelt Rudy Coddens. 

Gentenaars worden daarbij uitgenodigd om mee op ontdekking te gaan naar lieveheersbeestjes en ze welkom te heten in eigen tuin. Om daarbij te helpen, werd nuttige informatie samengebracht in een brochure. Daarin staan planten die in eigen tuin gezet kunnen worden of tips voor ecologisch beheer van stadstuinen om meer lieveheersbeestjes aan te trekken.

Naar jaarlijkse gewoonte worden ook weer heel wat gratis kindvriendelijke activiteiten georganiseerd, die de soort van het jaar in de kijker zetten. Er wordt een fotocampagne opgestart en groot en klein worden opgeroepen zoveel mogelijk lieveheersbeestjes te inventariseren. De soort zal veel aandacht krijgen op o.a. de wildeplantenbeurs van Natuurpunt in de Bourgoyen (14 mei), op de dag van het Park in Overmeers (28 mei), op de feestelijke opening van het zuidelijk deel van de Gentbrugse Meersen (18 juni), maar ook op speciale wandelingen en andere activiteiten. Op 15 september is er in de Gentbrugse meersen zelfs een film in open lucht gepland, met een lieveheersbeestje in de hoofdrol.

Alle info kan je vinden op https://stad.gent/natuur-milieu/groen-de-stad/soort-van-het-jaar/2017-het-jaar-van-het-lieveheersbeestje (of door met de zoekterm ‘lieveheersbeestje’ op de stadswebsite te zoeken). Hier kan je ook een brochure downloaden die ook beschikbaar zal zijn in het Natuur-en Milieucentrum De Bourgoyen en op de activiteiten in het kader van de campagne.