Het nieuwe park aan het Houtdok in Gent krijgt de naam 'Kapitein Zeppospark'. Dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 februari 2018. De leden van de Klankbordgroep Oude Dokken, die bestaat uit bewoners uit de omliggende wijken en andere belanghebbenden, konden mee nadenken over de naamgeving. Het is een van de eerste keren dat dit gebeurde in een plaatsnaamgevingsprocedure.

In de Oude Dokken komen er in totaal ongeveer 30 nieuwe straten, kades, pleinen, parken en bruggen. Die krijgen allemaal een naam. Er is steeds een link met de locatie en het verleden van de site, zoals de haven, de scheepvaart en de overzeese handel. Veel namen in de aansluitende havenregio verwijzen naar dit verleden. De namen van de fietsers- en voetgangersbruggen en kades liggen al sinds 2011 vast. Ze verwijzen allemaal naar verre bestemmingen en havensteden: Bataviabrug, de toekomstige Verapazbrug en Matadibrug. De namen van de kades refereren deels naar de dokken zelf en deels naar de beroepen die met die dokken te maken hebben. De Schipperskaai, Achterdokkaai en Handelsdokkaai zijn daar voorbeelden van.

Hoe wordt de naamgeving gekozen?

De Oude Dokken is in dit geval bijzonder, omdat hier als een van de eerste keren de leden van de Klankbordgroep Oude Dokken werden betrokken bij de plaatsnaamgevingsprocedure, voor advies. De eindbeslissing blijft bij de gemeenteraad. De Dienst Stadsarchief deed voorstellen van categorieën; de leden van de Klankbordgroep Oude Dokken konden daaruit kiezen. Voor de naamgeving van de parken koos de klankbordgroep de categorie fictieve figuren in verband met zee- en scheepvaart.

‘Zo is de naam 'Kapitein Zeppospark' voorgesteld. Die past perfect bij deze locatie aan het water met zijn rijk en levendig verleden als haven- en doksite’, vertelt Sven Taeldeman, schepen van stadsontwikkeling .

Nu de naam principieel is goedgekeurd door de gemeenteraad, volgt een periode van openbaar onderzoek tot 4 april 2018 . In die periode kan iedereen bezwaren tegen de naam indienen. Indien dat niet gebeurt, kan de gemeenteraad na het openbaar onderzoek de naam definitief goedkeuren. Ook het advies van het Cultuurplatform wordt ingewonnen.

Spelen in het Kapitein Zeppospark

‘Het toekomstige Kapitein Zeppospark belooft een fijne speelplek te worden voor alle leeftijden. Er komt een speelzone voor kinderen van 0 tot 6 jaar, voor kinderen van 6 tot 12 jaar en een sportkooi voor de sportievelingen. Er worden ook picknickzones en voldoende zitbanken voorzien. En niet te vergeten: een strandzone en groen, veel groen’, weet Rudy Coddens, schepen van Openbaar Groen.

Nog voor de zomer zal alvast de ST 1 kraan, de hoogste van het kranenlandschap aan de Oude Dokken geleverd worden. ‘Die kraan zal dienst doen als uitkijkpunt van waaruit bewoners en bezoekers de volledige Oude Dokken tot aan de Dampoort kunnen overschouwen’,  legt Sven uit.

De nuts- en wegenwerken zijn ondertussen gestart. De effectieve aanleg van het park start na het aanstellen van een aannemer en dat zal na het bouwverlof zijn. 'De officiële opening van het Kapitein Zeppospark is gepland tegen de zomer van 2019. Dit wordt een fijn buurtpark voor de Muide en de nieuwe Oude Dokken-wijk', concludeert Rudy.

Wie is Kapitein Zeppos?

Kapitein Zeppos is een Vlaamse jeugdreeks uit de jaren zestig. Kapitein Zeppos was toen een echte televisielegende. De kapitein bestuurde een amfibiewagen: een wagen die zich zowel over land als over water kan voortbewegen. De televisieserie was een succes in Vlaanderen en werd ook uitgezonden op andere Europese zenders, waaronder de BBC. In 1968 werd een aflevering in Gent opgenomen waarbij Kapitein Zeppos (gespeeld door acteur Senne Rouffaer) te zien was in een amfibiewagen over de Gentse wateren. Een tocht die eindigde aan de Oude Dokken. Later, in 2008 was de amfibiewagen nog eens te zien op Gentse stadswateren tijdens 'Odegand'. Dit was 40 jaar na zijn eerste intrede in Gent.