Twee maanden geleden werd wijkpark De Porre uitgeroepen tot winnaar van de Prijs Publieke Ruimte 2017. 'Dit wijkpark is sinds 2014 een gevarieerde en gewaardeerde groene long van ruim een hectare in de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge', weet Rudy Coddens, schepen van Openbaar Groen. Samen met Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van sogent, onthulde Rudy vandaag, 29 mei, een tegel die naar deze mooie onderscheiding verwijst. 

 Op 29 maart 2017 werd tijdens het Congres Publieke Ruimte de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte voor de tiende keer uitgereikt. De onderscheiding ging voor het eerst naar de Stad Gent en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent, voor de transformatie van de voormalige textielfabriek De Porre tot een veelzijdig buurtpark. Zoals elke laureaat ontving ook De Porre een grote betontegel waarop alle informatie over het project is geprint. Via een QR-code op de tegel kunnen bezoekers alle achtergrondinformatie krijgen over het betreffende project.

De textielfabriek De Porre in Gentbrugge sloot in 1980 de deuren, waarna de Stad Gent de terreinen opkocht. Sogent herontwikkelde de site tot een wijkpark voorzien van een buurtcentrum en tegelijk werd basisschool De Sportschool uitgebreid. Voor het ontwerp van het wijkpark deed sogent een beroep op Buro Voor Vrije Ruimte in samenwerking met Vandriessche Architecten.

De jury van de Prijs Publieke Ruimte was onder de indruk dat alle ingrepen weloverwogen en met respect voor de industrieel-archeologische identiteit van de plek zijn gebeurd. De interactie tussen de veelheid aan omringende functies (sportschool, woonzorgcentrum, toekomstige woningen) en een gemeenschappelijke ruimte maken volgens de jury van De Porre ‘een topvoorbeeld van hedendaags stedelijk leven’.

De fabriekssite De Porre heeft met de realisatie van het wijkpark de laatste jaren een grondige transformatie ondergaan. ‘De kers op de taart en de laatste fase van de omvorming van de voormalige industriële site is een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park’, weet Sven. Voor de realisatie ervan gaat sogent nu op zoek naar een private partner.