'Het Maaseikplein, net achter de Sint-Baafskathedraal, is geen  parking meer, maar een heuse fruitboomgaard in het midden van de stad! Onder de appel- en perenbomen kan iedereen nu gezellig picknicken', kondigt sp.a-schepen voor Openbaar Groen Rudy Coddens aan. 

 ‘Meer groen, meer zit- en picknickplekken, meer speelplekken en uitdagende elementen in de publieke ruimte’, dat gaven jongeren aan in de bevraging ‘mayor @ your town’ van de Jeugddienst. Dankzij de invoering van het Circulatieplan en het uitbreiden van het autovrij gebied tot voorbij het Maaseikplein, komt die wens uit.

In totaal krijgen 39 appel- en perenbomen er een plaatsje. Er werd gekozen voor Elstar-appels en Conference-peren. Het zijn oude en lekkere laagstamrassen. De bomen staan in kisten die gebruikt werden in de fruitteelt en die de Stad Gent tweedehands kon aankopen.

‘De boomgaard zal een gezellige ontmoetingsplek en een rustpunt worden in het stadscentrum. Daarom komen er ook vijf picknickbanken onder de fruitbomen’, vertelt  Rudy Coddens. Op elk van de picknickbanken komt een Gentse uitspraak.

De verdere inrichting van het plein bouwt ook verder op het concept van de boomgaard:

  • De Maaseikstraat blijft een belangrijke fietsas. In de plaats van de oude strepen van de parkeerplaatsen worden er paardenbloempluizen bijgeverfd. Hier komen ook fietsenstallingen.
  • De tekeningen worden aangevuld met een mikado van grote potloden en met houten sculpturen in de vorm van dieren.
  • In mei wordt een van de nieuwe speelcontainers, in de vorm van een ganzenbord, op het Maaseikplein geplaatst.
  • Een graffitikunstenaar zal het asfalt bijkleuren. Zijn tekeningen worden vrolijke spelprikkels.

Tegen half mei zal alles afgewerkt zijn.

Met de boomgaard krijgt het Maaseikplein een tijdelijke inrichting. De kisten met fruitbomen, de picknick- en zitbanken zijn makkelijk te verplaatsen. 'In juli zal de boomgaard plaats ruimen voor de ambachtsmarkt die hier tijdens de Gentse Feesten neerstrijkt’, weet Rudy. De opstelling van de boomgaard wordt dan geëvalueerd en kan - bij succes - na de Gentse Feesten terugkeren.