OCMW-voorzitter Rudy Coddens, Schepen Tine Heyse en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kwamen ter plaatse de directeur en voorzitter van Groot Begijnhof feliciteren met deze realisatie. Ze hopen dat het Groot Begijnhof een voorbeeld is voor talrijke andere eigenaars - niet alleen om hun woningen energiezuiniger te maken, maar ook om de woonkwaliteit te verbeteren.

Naast Vlaanderen geven ook de Stad Gent en het OCMW premies en tussenkomsten voor energiezuinige maatregelen. Het OCMW besteedt jaarlijks meer dan 800.000 euro aan energietussenkomsten voor de meest kwetsbaren in Gent. De sociale leerwerkplekken van het OCMW voeren bovendien kleine energiebesparende werkjes uit of isoleren daken voor mensen die het moeilijk hebben, aan goedkopere uurloontarieven. “En dat is nodig want de maatregelen van de regeringen verhogen de energiefacturen en dreigen de energie-armoede nog te doen toenemen” aldus Rudy Coddens, die naast voorzitter van het OCMW ook schepen van Werk en Armoedebestrijding is.

Rudy heeft daarom aan minister Tommelein gevraagd om bijkomende maatregelen te nemen. Vlaanderen zou een voorbeeld kunnen nemen aan het OCMW Gent, dat 300.000 euro investeerde om, samen met Samenlevingsopbouw en REGent, 10 woningen in het project “Dampoort Knapt Op” energiezuinig en woonconform te maken. De Vlaamse regering zou dat soort initiatieven mogelijk moeten maken in heel Vlaanderen.

Rudy vroeg de minister bovendien ook iets te doen om eigenaars te overtuigen om dure elektrische verwarming te vervangen door een andere energiebron. Huurders in elektrisch verwarmde woningen krijgen nu, door de maatregelen van de federale regering, peperdure verwarmingsfacturen.