Op woensdag 9 september opent in het Zottegemse ‘Huis van het Kind’ ruilwinkel ‘Twinkeltje’. In ‘Twinkeltje’ kunnen ouders van jonge kinderen kledij of ander bruikbaar materiaal ruilen. Kurt De Loor, Zottegems Schepen van Sociale Zaken, is zeer tevreden met de opening van het ruilwinkeltje onder het dak van het Zottegems ‘Huis van het Kind’. “Iedere ouder kent het fenomeen: je kinderen groeien als kool en voor je het weet zijn ze opnieuw uit hun kleren gegroeid. In ‘Twinkeltje’ kunnen ouders hun kledij ruilen voor andere tweedehands kledij of ander materiaal. 

‘Twinkeltje’: kleding ruilen van baby tot 8 jaar

 

Vandaag opent in Zottegem ‘Twinkeltje’ de deuren. ‘Twinkeltje’ is een ruilwinkel voor baby- en kinderkledij en ander bruikbaar materiaal voor jonge ouders. Initiatiefnemer Kurt De Loor is zeer tevreden met de nieuwe ruilwinkel onder de vleugels van het Zottegems ‘Huis van het Kind’. “Kinderen groeien zo snel uit hun kledij. Met dit initiatief willen we de ouders de kans geven om hun kinderkleren om te ruilen voor een maatje groter, voor een nieuw T-shirt voor broer of zus of voor een kinderbedje of een maxi-cosi.”

 

“Het concept is simpel: mensen brengen proper gewassen kledij of ander bruikbaar materiaal binnen in ‘Twinkeltje’. Voor elk binnengebracht stuk krijgen ze extra punten op de klantenkaart en in ruil voor die punten kunnen ze zelf shoppen in ‘Twinkeltje’. Ze kunnen dezelfde dag nog iets meenemen of bij een volgend bezoek.”

 

De Loor: “We zijn ervan overtuigd dat veel jonge gezinnen vragende partij zijn voor een ruilwinkel. Ruilen is vandaag zeer populair, met ‘Twinkeltje’ spelen we in op dat succes. Het is win-win: ouders kunnen hun oude kledij kwijt en kunnen het ruilen voor iets dat bruikbaar is voor een volgende fase in het leven van zoon- of dochterlief.”

 

“Wie graag zijn steentje bijdraagt en nog bruikbare kledij of materiaal heeft liggen maar niet onmiddellijk iets in de plaats wil, mag het ook altijd langsbrengen in het Huis van het Kind. Ook mensen die niet onmiddellijk iets hebben om te ruilen, maar toch iets nodig hebben kunnen in ‘Twinkeltje’ terecht. Op die manier willen we ook de meest kwetsbare gezinnen uit Zottegem en de regio de kans bieden om te komen winkelen in ‘Twinkeltje’,” laat initiatiefnemer Kurt De Loor weten.

 

 ‘Twinkelpraatje’ & ‘Spelenderwijs’

 

“‘Twinkeltje’ wil meer zijn dan een ruilwinkel,” laat De Loor weten. “We willen ook een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn waar ouders elkaar op een leuke manier en bij een tas koffie kunnen ontmoeten en bijpraten over de opvoeding van de kinderen.”

 

“Elke maandag tussen 9u en 12u gaat het ‘Twinkelpraatje’ door voor mama’s en papa’s die het samen willen hebben over de opvoeding van de kindjes. Eén keer per maand is er een themavoormiddag. Op maandag 12 oktober gaat het bijvoorbeeld over de verzorging van baby’s, op 9 november over ‘potjestraining’ en op 7 december over hulp bij huiswerk.”

 

De Loor: “Op woensdagnamiddag tussen 14u en 17u is er ‘Spelenderwijs’, een gezamenlijk speelmoment voor kinderen en hun ouders of grootouders. Elke maand hebben we een themanamiddag voor de kinderen en hun familie in petto. Op 21 oktober gaan we samen gezellig Halloween-cupcakes maken, op 18 november is er  een knutselnamiddag met als thema ‘herfst’ en op woensdag 2 december komt Sinterklaas op bezoek.”

 

Open op maandagvoormiddag en woensdagnamiddag

 

‘Twinkeltje’ is open op maandagvoormiddag tussen 9u en 12 en op woensdagnamiddag tussen 14u en 17u. Je vindt de ruilwinkel onder het dak van het ‘Huis van het Kind’ in de Kloosterstraat 40 in Erwetegem. Voor het openhouden van ‘Twinkeltje’ krijgen we de hulp van een team enthousiaste vrijwilligers. Wie ook graag vrijwillig een handje wil toesteken kan zich altijd aanmelden in ‘Twinkeltje’. Voor vragen of voor meer info kan je terecht bij Ellen Van der Linden via 0495 56 46 77 of via twinkeltje@ocmw.zottegem.be.