De vraag naar betaalbare ruimte voor startende ondernemers is groot in Leuven. Om tegemoet te komen aan die vraag en tegelijk de leegstand in de winkelstraten te bestrijden, lanceert stad Leuven het project ‘Popstart’.

“Op die manier geven we zuurstof aan de creatieve economie en de innovatieve handel in de stad en gaan we winkelstraten nog aantrekkelijker maken door eigenaars aan te moedigen om hun leegstaande panden tijdelijk te verhuren aan een betaalbare prijs”, klinkt het bij schepenen Erik Vanderheiden en Mohamed Ridouani.

Om dat te bereiken, lanceren de schepenen Popstart, een initiatief van stad Leuven dat creatieve starters met een sterk verhaal tijdelijk aan betaalbare ruimte helpt en tegelijk leegstand wil bestrijden. “Via het online platform www.popstart.be kunnen eigenaars hun leegstaande ruimte te huur aanbieden voor tijdelijk gebruik. Als ze dat aan interessante voorwaarden doen, moeten de eigenaars tijdelijk geen leegstandstaks betalen”, zegt schepen van handel Erik Vanderheiden.

“Creatieve starters hebben nood aan betaalbare ruimte om hun ding te doen en hun zichtbaarheid in het straatbeeld te verhogen. Met Popstart willen we creatieve ondernemers tijdelijk beschikbare en betaalbare ruimte aanbieden, om een nieuw idee of concept uit te testen zonder al te grote risico’s”, vult schepen van economie Mohamed Ridouani aan. “We ondersteunen starters ook met gratis advies, een uitgebreid netwerk van ondernemers en promotie via Popstart. Zodat de creatieve starter zich met het belangrijkste kan bezighouden: het uitbouwen van een goed idee.”

Diestsestraat 206/208
Om zelf het goede voorbeeld te geven, verhuurt de stad twee winkelpanden in de Diestsestraat. “We bieden twee instapklare panden, waar aan een schappelijke prijs een vernieuwend handels- of creatief economisch concept uitgeprobeerd kan worden”, zegt Vanderheiden.  

Elke ruimte krijgt zijn eigen accent. In nr. 206 krijgen handelaars de kans om een innovatief concept uit te proberen. In nr. 208 staat creativiteit centraal, zoals design, juwelenontwerp, een ambacht ....

Oproep
Twee jaar lang kunnen verschillende handelaars en ondernemers zich kandidaat stellen om leegstaande panden tijdelijk in te vullen. Geïnteresseerden kunnen hun conceptvoorstel (minstens één A4) opsturen naar popstart@leuven.be.

De vernieuwende concepten moeten zoveel mogelijk aan een aantal criteria voldoen. “Zo vinden we het belangrijk dat de invulling inspireert en de zichtbaarheid van de creatieve en innoverende sector versterkt. Bovendien vragen we inspanningen om klanten aan te trekken en de etalage aantrekkelijk te maken. We houden ook rekening met de kans op een definitieve doorstart van het concept”, aldus de schepenen.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden hun concepten uit te proberen, kan de ruimte maar voor een beperkt aantal maanden gehuurd worden, afhankelijk van het concept. De minimum huurtijd is één maand. De maandelijkse huur bedraagt 525 euro per maand. Ook een collectieve invulling, waarbij een coördinator een aantal ondernemers ruimte geeft, behoort tot de mogelijkheden.

De handelspanden worden aan de hand van een aantal criteria via een onafhankelijke jury toegewezen aan geïnteresseerde ondernemers. Ook eigenaars van leegstaande winkelruimtes kunnen zich bij Popstart aanbieden. “Zo kunnen ze hun pand in de aandacht brengen en kunnen ondernemers op zoek naar het ideale ruimte om hun concept te testen”, besluiten de schepenen.