Onze reactie op het opiniestuk van Freya Saeys (Open VLD)

"Het is nu tenminste duidelijk wat de ware bedoelingen zijn, namelijk het vercommercialiseren van de woonzorgcentra", zo reageert Vlaams parlementslid Jan Bertels (sp.a) op uitspraken van Open Vld-politica Freya Saeys. "Wil men alles overlaten aan de private sector? Daar passen wij voor", aldus Bertels.
      Maandag trokken de woonzorgcentra aan de alarmbel. 171 instellingen die werken willen uitvoeren, hebben groen licht gekregen van de overheid, maar geld krijgen ze voorlopig niet. Als de woonzorgcentra alles zelf moeten financieren, zullen de bewoners daarvoor opdraaien, klonk het bij Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepel van woonzorgcentra.
     Vlaams parlementslid Freya Saeys reageert vandaag/dinsdag scherp op die waarschuwing. Volgens haar moeten de dagprijzen in de rusthuizen helemaal niet te stijgen door het uitblijven van overheidssubsidies. "Heel wat commerciële rustoorden bewijzen vandaag al dat dit niet noodzakelijk zo hoeft te zijn", zegt de Open Vld-politica.
     Die uitspraken doen oppositiepartij sp.a dan weer steigeren. De Vlaamse socialisten vrezen een verregande commercialisering van de woonzorgcentra. "En als je wil weten wat de gevolgen zijn van de pure vercommercialisering, moet je maar eens in de Brusselse commerciële rusthuizen gaan kijken", zegt parlementslid Jan Bertels.
     Volgens Bertels mag de overheid niet verdwijnen uit de zorgsector. "De overheid mag niet alleen regisseur zijn, maar moet ook een actor blijven. De overheid moet actief waken over de kwaliteit van de zorg. Die sector mag niet veranderen in een puur commerciële winstsector", aldus Bertels. Hij vraagt zich af in hoeverre het standpunt van Saeys gedragen wordt door de meerderheid.