Vanaf 1 oktober zijn er weer prijsverhogingen in de woonzorgcentra. “De regering laat de rusthuizen nu expliciet toe om hun prijzen te verhogen”, zegt Ingrid Lieten. “Een rusthuis is nu al voor veel mensen onbetaalbaar. De gemiddelde prijs bedraagt 1.500 euro per maand, terwijl het gemiddelde pensioen amper 1.200 euro bedraagt.”

“Wij vinden het positief dat er plafonds worden vastgelegd voor de prijzen, maar dat gaat niet ver genoeg. Wij vragen een prijsblokkering, minstens tot het moment dat er voldoende investeringen komen in nieuwe, betaalbare rusthuisplaatsen. Want terwijl er wél een kader komt voor prijsverhogingen, blijft het lang aangekondigde kader voor investeringen in nieuwe rusthuizen uit, waardoor minstens 171 bouw- en renovatieprojecten in de koelkast zijn gezet”, zegt Lieten.

Ingrid Lieten maakt zich ook zorgen over de transparantie van de prijzen. “Als zelfs Zorgnet, de koepel van zorgorganisaties, de nieuwe regels te complex vindt, hoe kan je dan van een bewoner van een rusthuis verwachten dat hij begrijpt waarom hij welk bedrag betaalt? Wij pleiten voor een betaalbaar én transparant systeem: de kost van het rusthuis mag niet hoger zijn dan wat iemand aan pensioen krijgt.”