Wij sluiten ons aan bij de noodkreet van Zorgnet Vlaanderen en ondernemen onmiddelijk politiek actie. Hieronder onze insteek naar Belga toe:

Vlaams parlementslid Jan Bertels (sp.a) vraagt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) duidelijkheid te scheppen over de besparingen die de sector nog te wachten staan. Bertels reageert daarmee op de "alarmkreet" van Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen, volgens wie de prijs van een rusthuisverblijf de komende jaren onvermijdelijk omhoog zal gaan. "Minister Vandeurzen moet de onduidelijkheid wegnemen", aldus Bertels. In verschillende kranten stelt Peter Degadt, de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen, maandag dat een prijsstijging dreigt van gemiddeld 50 tot meer dan 60 euro per dag, als gevolg van de besparingen van de Vlaamse regering. Hij verwacht dat die stijging er geleidelijk zal komen. "Ik reken op zo'n vier jaar", voegt hij er op de VRT-radio aan toe.

Sp.a sluit zich aan bij Degadts "alarmkreet". Vlaams parlementslid Jan Bertels wijst op het afgesproken besparingspad van de Vlaamse regering, waarbij 247 miljoen euro besparingen op Welzijn voorzien zou zijn. "Wat komt er nog?", vraagt Bertels. "De onduidelijkheid creëert onrust. Minister Vandeurzen moet die onduidelijkheid wegnemen." De Vlaamse socialist steunt ook het pleidooi van Degadt voor transparantie in de dagprijzen. Concreet breekt Degadt een lans voor een 'prijslijst' op de site van het rusthuis, die aangeeft wat een bewoner krijgt voor de dagprijs. Een algemene website kan dan een vergelijkende tabel geven voor alle rusthuizen. De transparantie zal volgens Degadt voorkomen dat de prijzen onbeperkt omhoog gaan.