sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen vindt het raar dat België geen kordatere houding tegenover Rwanda aanneemt. Rwanda steunt financieel en militair de rebellen in Oost-Congo. De afgelopen dagen zetten heel wat landen hun steun aan Rwanda stop, maar zover wil ons land voorlopig niet gaan.

In Oost-Congo vechten rebellen van de M32-beweging een bloedig conflict uit. Hulporganisaties schatten dat een half miljoen mensen recent gevlucht is. Vorige week werd een VN-rapport gepubliceerd waarin zwart op wit staat dat Rwanda de rebellen steunt in hun strijd. Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zetten intussen hun hulp aan Rwanda stop.

Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR)  wil voorlopig de diplomatieke weg blijven bewandelen. Van der Maelen vreest dat zo het probleem niet bij de wortel aangepakt wordt. "Sinds het midden van de jaren 90 is het duidelijk dat Rwanda meermaals de Congolese grens is overgetrokken en soms zelfs met eigen legers daar aanwezig geweest is of via steun die ze geven aan bepaalde rebellengroepen. We gaan maar tot een blijvende oplossing komen als we Rwanda duidelijk maken dat de internationale gemeenschap die inmenging niet meer aanvaardt."

De sp.a-er wil dan ook dat ons land een meer kordate houding aanneemt tegenover Rwanda. "Ik vind het bijzonder raar dat België nog steeds probeert soloslim te gaan. Wat we nodig hebben is een verenigd standpunt van de internationale gemeenschap om Rwanda duidelijk te maken dat het ons menens is. We hebben nu een buitenkans. Landen die traditioneel achter het regime van Kagame gaan staan, hebben nu ook ingezien dat de bron van de problemen in Oost-Congo te situeren is in Kigali. En ik vind het bijzonder raar dat België zich niet aansluit bij de rest van de internationale gemeenschap."