VZW Safe Space is een inloophuis, in het gebouw van het Centrum Louise Marie aan de Kerkstraat, dat een veilige omgeving wil bieden aan jongeren en hun ouders. ‘Wij zetten ons met ons team dagelijks in voor hun persoonlijke identiteitsontwikkeling en hun relaties. Daar is grote nood aan. Wij willen ze mee op weg helpen door een open ruimte aan te bieden, een ‘vrijplaats’ waar dialoog en inzicht sleutelwoorden zijn. Onder het motto ‘samen sterk’ zien we dat het wérkt’. Drijvende kracht Saïda El Fekri vertelt honderduit en enthousiast. Over het huis, de thuis die Safe Space wil zijn, en…is.


-Waarom dit huis, want er was toch al heel wat voor jongeren?

Weet je, na 23 jaar in het jeugdwerk en de sociaal-culturele sector had ik het gevoel dat er voor jongeren toch nog te weinig toegang was tot de hulpverlening. Het ontbrekende puzzelstukje, zoiets. Ik wilde een plek creëren die écht laagdrempelig was en altijd ter beschikking staat voor jongeren die nood hebben aan een veilige omgeving, waar ze altijd terecht kunnen, voor een luisterend oor, om gewoon lekker samen te chillen of activiteiten te doen. Van bij het begin vond ik het belangrijk om jongeren te stimuleren om zelf initiatief en verantwoordelijkheid voor het huis en elkaar op te nemen. 

-Wist je meteen: dit gaat wérken?

O, het geloof was er zeker, maar het was hoe dan ook een sprong in het diepe, maar ik ben ontzettend blij dat ik die gemaakt heb. Het was het zeker waard, want in mijn ogen was het broodnodig dat jongeren in kwetsbare posities, met weinig tot geen ambitie, zonder toekomstperspectief, echte ondersteuning krijgen. Want de jeugd is de toekomst, hé… Het is een huizenhoog cliché, maar daarom niet minder waar! 

-Maar het bleef niet bij de jongerenwerking alleen?

Jongeren waren de eerste (belangrijke) doelgroep, maar ons aanbod werd al snel aangevuld met aanbiedingen voor kinderen en vrouwen. Het ‘thuis’-gevoel was voor mij enorm belangrijk en ook een kenmerk van de organisatie. Om dat thuisgevoel te creëren hebben we met het team alle ruimtes van het huis én de tuin onder handen genomen. Daarbij zijn de jongeren een grote hulp geweest. Zij bepaalden mee hoe elke ruimte eruit moest zien en waarvoor ze de ruimte konden gebruiken

-Dus je stond, je staat er niet alleen voor?

Nee, zeker niet. Ons team bestaat trouwens uit knappe professionals uit de sociale sector: psychologen, professionele  opvoeders, leerkrachten en maatschappelijk werkers. Maar dat was voor mij niet voldoende: ik wilde absoluut de doelgroepen zelf - jongeren en vrouwen - inschakelen. Als vrijwilligers maakten zij meteen ook deel uit van ons team.  Dat maakt onze werking zonder meer uniek: een combinatie en een balans van ervaring en kennis. Zo is er een veilige thuishaven ontstaan voor kinderen, jongeren en vrouwen die elk een eigen verhaal met zich meedragen. We werken met professionele tools en methodieken, maar ook met waarden en normen die ons na aan ons hart liggen zoals solidariteit, respect, en zorgzaamheid. 

-‘Samen staan we sterk’ is zo’n beetje de kerngedachte?

Méér: het werd een mantra in ons huis.(glimlacht) Iedereen die hier over de vloer komt, wil zich inzetten voor de anderen. Na al die jaren geloof ik daar nog steeds, of nog meer in. In ons huis kan iedereen vrijuit spreken en in dialoog gaan. Zonder taboes. En dan zie je hoe mensen elkaar inspireren en samen vooruit raken. Onze Safe Space is een plek waar iedereen zich goed kan voelen, en we organiseren samen activiteiten die bijdragen tot de ontwikkeling van elk individu. Wij zetten ons dagelijks in voor ieders persoonlijke/identiteits- ontwikkeling.

-En zo werken jullie aan een betere, meer harmonieuze wereld

Dat is wat wij nastreven, ja. Ik zeg vaak dat het huis misschien niet groot is, maar dat de impact dat wél is…In Safe Space willen we onze leden ondersteunen, inspireren en stimuleren, zodat zij hun talenten ontdekken en zich ontwikkelen. Zo bouwen we samen aan een positieve en eigen identiteit. We willen dat elk individu sterk staat en zijn of haar kansen in de maatschappij met beide handen grijpt. Safe Space tracht jongeren en hun ouders te stimuleren om actief te participeren aan de samenleving en hen prikkelen om hun burgerschap te bevorderen en ten volle te beleven. We hebben een breed palet aan activiteiten en vormingen die zich op diverse maatschappelijke thema’s focussen. Wij willen sàmen de handen uit de mouwen steken en daar hebben we deze veilige, fijne thuishaven voor, waar open dialoog en inzicht groeien en bloeien.

-Prachtig, Saïda, heel veel succes met jullie werking! Enne…stay safe in jullie Safe Space!...Een fijn 2021!