Het Leuvense disability filmfestival vindt dit jaar voor de 8ste keer plaats. Tussen 12 en 16 maart 2018 worden een zestal films op het grote publiek losgelaten. In de films spelen personen met een handicap telkens een hoofdrol. Aan de hand van deze boeiende en onderhoudende films wil het festival mensen sensibiliseren rond hoe ze zelf omgaan met en denken over personen met een handicap.

‘De stad heeft sinds enkele jaren een nauwe samenwerking opgebouwd met de organisatie van het disability filmfestival. Samen streven we ernaar om het festival verder uit te breiden, meer bekendheid te geven en vooral om verder te werken aan de sensibilisering rond het thema handicap. We vinden het als stad erg belangrijk dat personen met een beperking op een positieve en realistische manier in beeld worden gebracht. Tijdens dit festival wordt daar even bij stil gestaan.’, aldus schepen Denise Vandevoort.

‘Personen met een handicap staan niet alleen centraal in de films zelf. Het festival wil een toegankelijke plek zijn waar personen met en zonder handicap elkaar kunnen ontmoeten’, zegt Pieter Verstraete mede-organisator van het festival. Om dit te realiseren, worden een aantal belangrijke zaken aangeboden. Zo worden alle introducties vertaald door een Tolk Vlaamse Gebarentaal, kan voorzien worden in begeleiding van en naar het station, kan aangepast vervoer worden aangevraagd, zijn twee films via de app Earcatch ondersteund en worden flyers opgesteld in een toegankelijke taal.

Dit jaar werd, dankzij de steun van stad Leuven, een jongerenluik aan het disability filmfestival toegevoegd en werkt het filmfestival opnieuw met een academische openingslezing. In de openingslezing zal Professor Geert Van Hove inzoomen op hoe wij mensen met een beperking in beeld brengen en waarom het van belang is dat wij hierover nadenken. Het jongerenluik bestaat momenteel uit een samenwerking met de Lagere School Blauwput. Alle kinderen van de 2e graad worden getrakteerd op een privé-vertoning en de leerkrachten krijgen de kans deel te nemen aan een workshop.

Praktisch:

  • Disability Filmfestival: 12-16 maart 2018
  • Kinepolis Leuven & Provinciehuis Vlaams-Brabant
  • Deelnemende organisaties: Lagere School Blauwput, Grip, Pasform, Revalidatiecentrum Pellenberg, Alvinnenberg, Memo, één, Kajong