Op donderdag 22 februari 2018 vond de jaarlijkse NME/EDO-netwerkdag van de provincie Antwerpen plaats in het PIME in Lier. Onder de titel Samen Natuurlijk werden NME/EDO-professionals ondergedompeld in diverse workshops.    Met een opkomst van 90 deelnemers is deze editie een echt succes. De provinciale NME/EDO-netwerkdag is de jaarlijkse hoogdag voor iedereen die zich bezighoudt met natuur- en milieueducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling.     De achttiende editie vond dit jaar plaats in het PIME in Lier onder de vlag ‘Samen Natuurlijk’.

 “Het beeld dat voor deze editie gebruikt wordt is een boom met handen errond,” vertelt educator provinciale groendomeinen Antwerpen Katrien Sluyts. “Bomen vullen onze longen, geven ons schaduw, maken ons blij,... een boom staat symbool voor de kracht van de natuur.   Daarnaast maken handen veel mogelijk.  Door samen te werken rond natuur- en milieueducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling met verschillende mensen en organisaties kunnen we grote stappen zetten.

Gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu en duurzame ontwikkeling, was tevreden met de grote opkomst:  “De deelnemers reageerden bijzonder positief op het interessante programma en het inspirerende aanbod.”     Deelnemers konden zich verdiepen in zes workshops:    Verbeeldend denken (Kristine Marteleur, Verteller Sprookjeshuis Rivierenhof), outdoor education met MOS (Elke Hermans en Katrien Hoeylaerts, MOS), vrijetijds- en natuurbeleving in andere culturen (Marie-Claude Gevaert, Plural), art of hosting (Rik Verschueren, Art of hosting community), bereik je doelgroep(en) met klare taal (Ilona Plichart) en samen Bouwen aan een levensgrote "Wens mobile" (Johan Docquier, Hof van de Verbeelding).   Zoals elk jaar werd ook gretig genetwerkt tussen de deelnemers. Tijdens de middagpauze konden de deelnemers zich engageren om een samen-natuurlijk-actie in hun leven te integreren en dit te bekrachtigen door hun vingerafdruk in de samen-natuurlijk-boom te hangen. Sien de Smet sloot de netwerkdag af met een originele muzikale workshop. “Door gebruik te maken van natuurmaterialen en stem ontstond er een prachtig koor”, vertelt deelneemster Kee Van Den Eynde.

De netwerkdag ‘Samen Natuurlijk' is een initiatief van het provinciale NME/EDO-netwerk met voor deze editie de Provinciale Groendomeinen regio Antwerpen als organisatoren. Directeur Peter Verdyck van de Provinciale Groendomeinen Antwerpen wees de deelnemers van de netwerkdag er in zijn openingsspeech op dat er binnen de provincie al ruim 25 jaar ingezet word om Natuur-en milieueducatie voor een duurzame ontwikkeling door verschillende diensten over departementen heen te laten samenwerken: “Enkele jaren geleden bracht de UA samen met de provincie Antwerpen het inspiratieboek: ’Natuur-en milieueducatie voor duurzame ontwikkeling: van theorie naar praktijk’ uit dat gratis te downloaden is op de provinciale website.” Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen vult daarbij aan: “Ondertussen staan we weer wat verder en geven we ook aandacht aan de in september 2015 door de verenigde naties vastgelegde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG). Het gaat om 17 nieuwe doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030.”