Hans Bonte was ook te gast in de Zevende Dag rond radicalisering. “Als burgemeester van Vilvoorde heb ik er onze aanpak uitgelegd. We krijgen trouwens veel interesse en waardering voor onze aanpak op lokaal vlak. Aan de andere kant: terwijl ik daar zat, kreeg ik ook een bericht van een mevrouw uit mijn stad met de vraag om een tegel in haar stoep dringend te repareren. Ook dat is burgemeester zijn van Vilvoorde.”

“We experimenteren lokaal volop. Zo is er een moeder die haar zoon verloor. Hij radicaliseerde, trok naar Syrië en is daar overleden. Die moeder wil zich graag inzetten om zo’n drama’s in de toekomst te vermijden. We zijn daarmee bezig, maar we botsen op een muur. De ondersteuning gaat te traag. Idem voor mijn radicaliseringsambtenaar. Die zit nu in Washington om onze aanpak toe te lichten en wordt overal gevraagd. We moeten daar veel meer op inzetten.”

"Wat we zien is een aanval op de democratie. Dat overstijgt de partijpolitieke verdeeldheid. En dat zou ook zo moeten zijn op het vlak van de verdeeldheid tussen beleidsniveaus. Als de democratie in zijn centrale waarden aangevallen wordt, dan heb je de plicht de handen in elkaar te slaan en te tonen dat we samenwerken en ons niet laten doen. We moeten dan ook ons lokaal preventief werk kunnen koppelen aan het federale veiligheidsbeleid. Daarom ben ik voor een sterk coördinatiepunt."

“Ik heb uit de top vooral geleerd dat ze ook in Amerika overtuigd zijn van het idee dat we dit globaal probleem nooit kunnen oplossen als we het lokale niveau niet betrekken en hen de nodige middelen geven. Maar we moeten vooral meer aan de vergadertafel gaan zitten, en minder in de tv-studio’s.”

Bekijk het fragment in de Zevende Dag