maandag 18 mei 2009,
Steven Van Garsse © Brussel Deze Week

De gemeente Schaarbeek heeft een fout gemaakt bij de opmaak van de oproepbrieven voor de verkiezingen. Nederlandstalige inwoners worden gevraagd Nederlandstalig te stemmen, Franstaligen worden gevraagd om voor Franstaligen te stemmen. Dat is illegaal, zegt SP.A, die de fout heeft ontdekt.

In de kiesbrief die de Nederlandstalige inwoners van Schaarbeek hebben gekregen wordt gevraagd te stemmen voor het Europees parlement, voor de zeventien zetels in het Brussels parlement en voor de zes zitjes in het Vlaams parlement. Franstalige inwoners worden gevraagd om een stem uit te brengen voor de 72 zetels in het Brussels parlement.

Bij SP.A begrijpen ze niet hoe dit is kunnen gebeuren. “De kiezer die de keuzevrijheid heeft om voor iedereen te stemmen, ongeacht de taal, wordt hier bewust misleid,” zegt SP.A-gemeenteraadslid Bernadette Vriamont. "Wat Schaarbeek doet, is het invoeren van een subnationaliteit, en dat is gelukkig nog altijd onwettig."

Bij schepen van Burgerlijke Stand Bernard Guillaume (MR) geven ze de fout toe. Morgen zal het schepencollege wellicht beslissen om nieuwe kiesbrieven te drukken en te verzenden, die wel in orde zijn met de kieswetgeving. Veel tijd rest er niet. Ten laatste zaterdag moeten wettelijk alle kiesbrieven verstuurd zijn.