dinsdag 15 december 2009, © brusselnieuws.be

Studenten die in Schaarbeek op kot zitten, moeten geen kotbelasting meer betalen. Na Sint-Lambrechts-Woluwe en Jette, schaft nu ook de gemeente Schaarbeek de taks af.

Kotstudenten die in Schaarbeek verblijven zonder er gedomicilieerd te zijn, moesten tot nu toe 150 euro belasting op de tweede verblijfplaats betalen. 

Gemeenteraadslid Bernadette Vriamont (SP.A) wou in 2008 een einde maken aan de 'studentonvriendelijke' maatregel en pleitte voor een afschaffing, maar het voorstel werd weggestemd.

Een jaar later is er een nieuw voorstel, van de meerderheid dit keer. Het reglement op de belasting op de tweede verblijfplaats wordt aangepast: studenten die met een attest kunnen aantonen dat ze ingeschreven zijn in het dagonderwijs met volledig leerplan, worden vrijgesteld van de belasting. Niet-studenten die in de gemeente wonen zonder er gedomicilieerd te zijn, blijven belastingplichtig.

Vriamont is uiteraard tevreden met de aanpassing van het reglement: op lange termijn heeft de gemeente enkel baat heeft bij een studentvriendelijk beleid. "Studenten die hier blijven hangen eens ze een job vinden, vormen immers een groep middenklassers die via de gewone inkomstenbelastingen inkomsten genereert voor de gemeente," aldus het gemeenteraadslid.