Schaf bijdrage voor strategische reserve af: Leg Doel 1 nu en - na de winter - ook Doel 2 stil.

zondag 03 januari 2016
 

"We kregen in het weekend weer een nieuwe aflevering in de slechte energiesoap van de regering. Eerst vrijdag de melding dat de consumenten extra zullen moeten betalen voor gascentrales en op zaterdag nog maar eens Doel 1 dat stil ligt", zegt Johan Vande Lanotte.

"Het heeft geen zin meer te zeggen dat Doel 1 en 2 gewoon te oud zijn om te verlengen, dat ziet ondertussen een klein kind ook wel. De verlenging is gewoon een verkeerde beslissing", aldus Johan Vande Lanotte.

Dit weekend kwam ook een extra bijdrage voor de gascentrales op de politieke agenda. "De regering stelt eindelijk vast dat we te veel centrales hebben door de verlenging van Doel 1 en 2. Daardoor zijn de gascentrales niet meer rendabel", licht Johan Vande Lanotte toe. "Dat heeft sp.a bij de behandeling van de wet op de verlenging van Doel 1 en 2 voortdurend gezegd, maar de regering wou niet luisteren. Nu zegt de regering zelf dat er overschot is en dus - zegt de regering- moeten we de gascentrales subsidiëren en die subsidie moeten de consumenten betalen."

"De subsidie voor de strategische reserve werd vroeger ingevoerd omdat er een tekort was. Nu er een overschot is, schaft de regering ze niet af, maar verhoogt ze ze. Compleet crazy. De regering is blijkbaar verslaafd aan prijsverhogingen voor gezinnen en alleenstaanden", concludeert Johan Vande Lanotte.

sp.a stelt een alternatief voor:

  1. Sluit Doel 1 en 2 en creëer ruimte voor de gascentrales die we later sowieso nodig hebben
  2. Laat meer import toe (volgens het Elia-plan tegen juni 2016)
  3. Schaf de bijdrage voor de strategische reserve af, want ze is gewoon niet meer nodig (ook dat staat in het elia-rapport). Dat verlaagt de factuur met 80 miljoen per jaar.
  4. Behoud de nucleaire rente op een aanvaardbaar niveau en gebruik die extra inkomsten om de impact van de btw-verhoging te verlichten.

Al deze maatregelen zal sp.a bij de bespreking van de wet als alternatieve oplossing naar voor brengen.