Het valt op: Leuven heeft met schepen Verlinden iemand in de rangen die zich stevig vastgebeten heeft in de kinderopvangproblematiek. Nadat duidelijk werd dat de stad niet op Vlaamse steun kan rekenen, kaartte Verlinden dat niet alleen in verschillende opiniestukken en open brieven aan, ze besloot ook zelf in actie te komen met een doortastend masterplan.

Extra plaats voor 250 kinderen

De stad besloot op aandringen van Verlinden niet minder dan 5,9 miljoen euro extra vrij te maken om de ambitieuze doelstelling van het masterplan kinderopvang te realiseren: 120 bijkomende betaalbare en kwalitatieve kinderopvangplaatsen tegen 2020. Die zullen plaats bieden aan maar liefst 250 (!) kinderen.

Fase 1 van het masterplan kinderopvang krijgt op 1 september concreet vorm. 20 bijkomende plaatsen worden in het kinderdagverblijf "De Ketteflet" ingevuld. Zo zullen alle leefgroepen in "De Ketteflet", het nieuwe kinderdagverblijf dat schepen Verlinden exact 2 jaar opende, ingevuld worden.

Fase 2 van het masterplan volgt in april 2017: dan creëert de stad nog eens 30 extra opvangplaatsen in Kinderdagverblijf "De Girafant" op de Philipssite.

Intussen worden ook twee nieuwbouwprojecten opgestart. Eén aan de site van het OCMW in het centrum van de stad, een andere in Lolanden (Kessel-Lo), waar in het kader van de nieuwe ontwikkelingen van sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal plaats wordt voorbehouden voor kinderopvanginfrastructuur.

Foto: Patrick Vertommen (HLN)