Ongeveer 5.000 leerlingen uit het secundair onderwijs in Leuven worden tijdens de volgende weken op een beklijvende manier geïnformeerd over tinnitus

Over de koer van het Sint-Pieterscollege (SPC) aan de Minderbroedersstraat in Leuven weerklonk donderdagmiddag een hels gepiep. Het lawaai was zo storend, dat verschillende leerlingen hun oren beschermend bedekten met hun handen. Het lawaai maakte deel uit van de Barcode-campagne van de Leuvense horeca, het stadsbestuur en de politie. Die campagne tegen gehoorschade loopt sinds begin maart al in de Leuvense cafés, maar tijdens de volgende weken worden ook de leerlingen van het secundair onderwijs gesensibiliseerd. Het SPC was de eerste van negen scholen waar campagne werd gevoerd.

Met de slogan 'Je hebt er maar twee, wees er voorzichtig mee!' trekt de vzw Oude Markt, samen met de preventiedienst van de stad Leuven en de politie, naar de secundaire scholen om er op de speelplaats oordoppen en flyers uit te delen en de jongeren attent te maken op de risico's van te veel lawaai. Met een campagnescooter die een aanhoudende fluittoon produceert, wordt de aandacht getrokken. 'Er wordt altijd gezegd dat we onze oren beter moeten beschermen. Maar door dit geluid nu ook echt te horen, besef ik pas wat ik riskeer als ik dat niet doe', zegt één van de leerlingen.

Per school werkt een groepje leerlingen mee aan het informeren en sensibiliseren van hun schoolmakkers. Tijdens de volgende weken mogen ook Don Bosco Groenveld, De Wijnpers, Sint-Jozefinstituut, KA2 De Ring, Redingenhof, Sancta-Mariainstituut, het Lemmensinstituut en het Sint-Albertuscollege bezoek verwachten.

HANNELORE SMITZ


© 2015 Corelio (Het Nieuwsblad)

(Foto Vertommen)