In de Paddenhoek werd een voormalig schoolgebouw getransformeerd tot muziekcampus voor de afdeling Jazz, Popmuziek en Muziekproductie van KASK & Koninklijk Conservatorium, de school of arts van de Hogeschool Gent. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent renoveerde het pand en besteedde daarbij veel aandacht aan akoestiek. Studenten kunnen het nieuwe schooljaar aanvangen in een gloednieuwe, op maat gemaakte campus.


Sven Taeldeman, voorzitter sogent en schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen: Na het vertrek van de provincie werd sogent in 2011 de nieuwe eigenaar. Het voormalige schoolgebouw was uitgeleefd en voldeed niet langer aan de hedendaagse normen op vlak van veiligheid, techniek, duurzaamheid en comfort. Een grondige renovatie in combinatie met een gepaste herbestemming drong zich op. Sogent renoveerde het pand en transformeerde het tot een heuse muziekcampus van de Hogeschool Gent’ 


Een muzikale invulling 

Het pand wordt vanaf september 2018 in gebruik genomen door de Hogeschool Gent als muziekcampus voor de afdeling Jazz, Popmuziek en Muziekproductie van KASK & Koninklijk Conservatorium.

Tijdens de periode van tijdelijke invulling door Nucleo hebben een aantal studenten een tijdelijk project gehad in dit gebouw. Bij één van de docenten is dan de idee gegroeid dat dit een interessant gebouw kon zijn als definitieve leslocatie voor de afdeling. Daaruit is de vraag voortgekomen en is sogent deze mogelijkheid beginnen onderzoeken.

Akoestiek

Om het gebouw aan te passen aan de specifieke noden van de nieuwe gebruiker, maakte architectenbureau ABETEC een ontwerp dat maximaal rekening hield met de verwachtingen en de eisen van de Hogeschool om in het pand volwaardige les- en oefenlokalen onder te brengen. Speciale aandacht ging uit naar het uitsluiten van geluidsoverlast naar de buurt en naar de akoestiek. Maar ook duurzaamheid, comfort en moderne technieken waren van bij het begin uitgangspunten voor deze grondige renovatie.


Ontwerp en renovatie

De renovatie ving aan in het voorjaar van 2017 en verliep zeer vlot.

De voormalige conciërgewoning die tussen het hoofdvolume en de Bank van de Arbeid geprangd zat, werd afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. In deze nieuwbouw werd er naast de bestaande toegang een volwaardige tweede in- en uitgang gecreëerd, zoals de wetgeving het voorschrijft. Om de toegankelijkheid verder te optimaliseren werd de bestaande ingang op straatniveau gebracht en werd een lift geïnstalleerd.

Het hoofdvolume werd volledig gestript. Enkele bijzondere maatregelen leidden er tot een optimale geluidsbeleving. Zo is elk afzonderlijk muzieklokaal opgevat als een akoestisch gesloten box zodat geluidsoverdracht onmogelijk is. Ook is telkens één zijde van een lokaal schuin afgewerkt, voor een optimale akoestische beleving binnen. Een dubbele rij ramen, voorzien van hoogwaardig akoestisch dempend glas, verhindert overlast naar de buurt.

Een grote polyvalente ruimte op het gelijkvloers zal door de opleiding gebruikt worden om er opleidingsgerelateerde voorstellingen en openbare examens te organiseren. Naast de vele kleinere en middelgrote individuele muzieklokalen, werden enkele grote theorielokalen en zelfs twee opnamestudio’s voorzien. Het programma is vervolledigd met sanitair, een keuken, een EHBO-ruimte en een kleedruimte met douchevoorziening.

De afwerking, in de vorm van vaste instrumenten en akoestisch materiaal in de ruimtes zelf, wordt tijdens het zomerverlof voorzien door Hogeschool Gent.