Om veilig naar school te fietsen zijn niet alleen goede fietspaden maar ook veilige routes noodzakelijk. Daarom werken de gemeente Nevele en de provincie Oost-Vlaanderen samen een fietsroutekaart uit voor de gemeente.

Peter Hertog, Oost-Vlaams gedeputeerde voor Mobiliteit: “Met die kaart weet je hoe je van A naar B fietst op de meest veilige manier. En ook waar het absoluut niet veilig is of waar er nog verbeterpunten zijn. Want vandaag durven ouders hun kroost niet laten fietsen naar school omdat ze denken dat het te onveilig is. Resultaat: ze voeren de kinderen weg met de auto, nog meer auto’s op de weg, en dus nog onveiliger. Die spiraal moeten we doorbreken.”

De opmaak van de fietsroutekaart is een echt groepswerk. Naast de gemeente en de provincie wordt de politie betrokken, de fietsersbond, maar ook alle scholen in de buurt. Leerlingen kunnen zelf via smartphones doorgeven waar ze knelpunten zien of waar het ok is.

En natuurlijk kan een digitale versie niet ontbreken als de jeugd een te bereiken doelgroep is. Peter Hertog: “De digitale kaart bevat dezelfde informatie als de papieren versie, maar het voordeel is dat de digitale makkelijk en snel worden aangepast aan een nieuwe situatie en handig op de smartphone kan opgeslagen worden. In september hopen we dat de schoolroutekaart een feit is”.

Met deze schoolroutekaart is de provincie niet aan haar proefstuk toe. “We zijn er in 2008 langzaam mee begonnen, maar ondertussen zijn er reeds meer dan 30 gemeenten in Oost-Vlaanderen die over zo’n kaart beschikken. Op die manier zorgen we er voor dat meer leerlingen in onze provincie veilig naar school kunnen fietsen”, besluit Hertog.