Van 20 tot 26 november is het Seniorenweek, een campagne waarmee de Vlaamse Ouderenraad samen met ouderenorganisaties aandacht vragen voor de groeiende groep senioren in de samenleving.

“In Essen krijgen ook dit jaar alle Essense 80-plussers ter gelegenheid van deze Seniorenweek van het gemeentebestuur een doos heerlijke koekjes aan huis bezorgd.  Maar, de Seniorenweek is meer. Het is ook een campagne met aandacht voor de groeiende groep senioren in de samenleving.  En die aandacht is zeker niet overbodig", vindt Jokke Hennekam, schepen van sociale zaken en seniorenbeleid (sp.a).

Want, er is meer…

Voor vier op de vijf senioren volstaat het inkomen of pensioen niet om de rusthuisfactuur te betalen. Ondertussen zorgt het gebrek aan investeringen door de Vlaamse overheid ervoor dat het tekort aan opvangplaatsen voor zwaar zorgbehoevende senioren snel toeneemt, met onaanvaardbare wachtlijsten en dito wachttijden als gevolg. Uit getuigenissen van het verplegend personeel blijkt dan weer dat zij door personeelstekorten en besparingen amper tijd krijgen om senioren op een waardige manier te verzorgen.

Voor sp.a is de Seniorenweek dan ook het moment bij uitstek om aandacht te vragen voor de ouderenzorg en alle mensen in de ouderenzorg een hart onder de riem te steken: de bejaardenverzorgers, poetshulpen, keukenpersoneel, de vele vrijwilligers, therapeuten en chauffeurs, de thuisverplegers, artsen en iedereen die betrokken is bij de zorg voor een oudere.

sp.a lanceert een actieplan voor meer investeringen in de ouderenzorg. 

Onze voorstellen:

Betaalbare ouderenzorg. Rusthuis nooit duurder dan pensioen.

Wachtlijsten wegwerken. In nieuwe rusthuizen investeren.

Meer tijd en middelen voor verzorgend personeel.

Uitbreiden professionele thuiszorg.

Geef mantelzorgers meer steun en een correcte verloning.