Uw voluntaristisch verhaal over het Vlaanderen van 2050 staat in schril contrast met wat uw regering vandaag doet”, zei Joris Vandenbroucke vandaag in het Vlaams parlement aan minister-president Bourgeois. “U belooft de armoede weg te werken, te investeren in Vlaanderen en in de Vlamingen. Maar in werkelijkheid verhoogt u de facturen van de mensen en bespaart u op de kap van de gezinnen en alleenstaanden, om cadeaus te kunnen uitdelen aan wie al veel heeft.

Ik zie de doortastende maatregelen van deze Vlaamse regering die de files korter moeten maken en de luchtvervuiling moeten tegengaan die onze kinderen ziek maakt niet”, zei Joris Vandenbroucke. “Ik zie ze niet, de nieuwe bossen en natuurgebieden die Vlaanderen groen en aangenaam moeten maken. Ik zie ze niet, de betaalbare rusthuizen. Ik zie wel de besparingen die diep in het vlees van de Vlaamse samenleving snijden, ik zie hogere facturen voor de Vlaamse gezinnen en ik zie cadeaus voor wie al veel heeft.”

“Niet lang nadat deze regering aantrad, heeft zij ervoor gekozen om tal van facturen die de Vlamingen moeten betalen, fors te verhogen. Voor elektriciteit, voor water, voor de bus en de tram, voor de afbetaling van de gezinswoning, voor de studies aan hogeschool en universiteit, voor de kinderopvang en voor het rusthuis”, ging Joris Vandenbroucke verder. “De titel van factuurregering heeft deze regering dus dubbel en dik verdiend.” “Vandaag weten we nog altijd niet waarom en met welk doel en resultaat deze regering de facturen heeft verhoogd en bespaart op tal van domeinen”, liet Joris Vandenbroucke weten.

Besparen om te groeien, is de uitleg die we krijgen. Wel, wij zien de verbetering niet. Integendeel, we doen het dit jaar slechter dan het Europees gemiddelde, terwijl we de voorbije jaren steevast tot de betere leerlingen van de Europese klas behoorden.” “Waar zijn de nieuwe rusthuizen die deze regering al dertien maanden op rij aankondigt? De nieuwe scholen? De nieuwe plaatsen in de kinderopvang?”, aldus Joris Vandenbroucke. “De investeringen die deze regering opsomt, zijn bijna stuk voor stuk budgetten die al lang geleden vastgelegd zijn. Meer nog, het zijn budgetten waarop deze regering bij haar aantreden fors bespaard heeft. Nu doet ze er opnieuw een klein beetje bij, en dat noemen ze investeren.”

En dan nog een laatste pijnlijke vaststelling. Deze allereerste regering die door een Vlaams nationalist wordt geleid, is de meest Belgische die er ooit geweest is. Nog nooit had Vlaanderen zoveel bevoegdheden, en nog nooit liep men zo aan het handje van de Belgische regering. Onder leiding van de N-VA is de trotse Vlaamse leeuw een geschoren poedel geworden, aan de leiband van Charles Michel en Johan Van Overtveldt. Het geld dat zij uitdelen aan diamantairs, Electrabel en de grootaandeelhouders van multinationals, moet deze Vlaamse regering besparen op de kap van de gezinnen”, besluit Joris Vandenbroucke.

Lees hier de volledige speech van Joris.