De gemeente St-Gillis is de eerste Brusselse gemeente die statiegeld heft op plastiek flessen en blikjes.

Andere Europese landen

Heel wat Europese landen heffen al statiegeld op plastiek: Duitsland, alle Scandinavische landen, Kroatië en Slovenië. En met succes. 

Statiegeldaliantie

De organisatie Recycling Netwerk Benelux heeft een alliantie opgericht en wordt gesteund door lokale overheden, bedrijven, milieuorganisaties en al wie overtuigd is dat statiegeld een oplossing is voor minder afval en minder zwerfvuil. Ondertussen steunen meer dan 400 Belgische en Nederlandse steden, gemeenten, en andere partners deze alliantie.

St-Gillis

St-Gillis is de eerste Brusselse gemeente die zich aansluit bij de alliantie en zo een heffing op plastiek flessen en blikjes invoert. Willem Stevens, Schepen van Duurzame Ontwikkeling: “Steden en gemeenten doen nu al heel veel inspanningen tegen zwerfvuil. Maar eigenlijk moeten we het probleem bij de bron aanpakken, namelijk bij de productie van plastiek."

Brussel

Brussel staat bij velen helaas bekend als een vuile stad met veel zwerfvuil. Willem Stevens: "Dankzij de invoering van statiegeld op plastiek flessen en blikjes kunnen we wijken, straten en pleinen netter maken.”