Mechelen De slaapkamer van Sinterklaas in de Sint-Romboutstoren wordt volgende week pas ingehuldigd. De inhuldiging was vrijdag gepland, maar de Sinte Mettegenootschap vond dat niet kunnen.

Het Pakt der Gevers werd opgesteld tussen Sinte Mette, Sinterklaas en Kerstman.

De slaapkamer van Sinterklaas zou vrijdag opengesteld worden in de Sint-Romboutstoren. De Sinte Mettegenootschap, die volgende week Sint Maarten of Sinte Mette viert, begrijpt niet waarom de jeugddienst geen weekje wacht.

'Er bestaat een Pakt der Gevers dat in 1993 werd opgesteld tussen Sinte Mette, Sinterklaas en de Kerstman. Daarbij werd afgesproken dat er geen Sinterklaas in het straatbeeld verschijnt voor 12 november en geen Kerstman voor 7 december', zegt Rudi De Mets, voorzitter van de Sinte Mettegenootschap. 'Jammer genoeg houdt de jeugddienst zich daar dit jaar niet aan. Ik betreur dat, maar ben er niet echt boos om en heb dan ook uit naam van Sinte Mette laten weten dat ik dit niet begrijp.'

In Mechelen gaan de kinderen van deur tot deur, zingen het Mechelse Sinte Mettelied en krijgen als beloning snoep en lekkers. Het Sinte Mettegenootschap, opgericht door enkele enthousiaste stadsgidsen en andere sympathisanten, is er in geslaagd het klassieke Mechelse Sinte Mette-lied terug te doen aanleren in de scholen. 'We doen ons best om de traditie van Sinte Mette levendig te houden, maar het wordt steeds moeilijker omdat ook de commerciële wereld het maximum wil halen uit feesten als Sinterklaas en Kerstmis', zegt De Mets. 'In Mechelen wordt Sinte Mette gevierd en dat moet zo blijven.

Schepen van Jeugd Caroline Gennez (SP.A) betreurt de vergissing. 'De diensten hebben dit over het hoofd gezien, we hebben meteen beslist de opening van de slaapkamer van Sinterklaas uit te stellen', zegt ze. 'Ik heb alle respect voor folklore en begrijp de grieven van de Sinte Mettegenootschap. Zelf kan ik helaas niet aanwezig zijn op het Sinte Mettefeest omdat ik in het buitenland zit.' De officiële intrede van Sinterklaas is gepland op 21 november.