Sissel werd geboren op 29 maart 1996 in Gent, als het derde en laatste kind in het gezin Steyaert. Haar zus en broer zijn een stuk ouder: zij is 33, woont in Nederland en heeft er een kledingzaak; hij is 30, woont in Drongen en werkt als werknemer in een designbedrijf.

Sissel deed haar kleuter- en lager onderwijs in de Edugo-school. Secundair onderwijs volgde ze in het Sint-Lievenscollege, richting Economie-Wiskunde. Daarna werd ze Bachelor: ze volgde een kunstopleiding in het KASK. Helemaal opgeleid in Gent dus.

Sissel is nog maar net afgestudeerd en vestigde zich al als zelfstandige fotografe. Haar werkplaats is bij product-fotografie TORF: ze maakt foto’s voor websites, in samenwerking met diverse fotografen uit Gent en omstreken. Ze kent dus al, uit eigen ervaring op zeer jonge leeftijd, het verschil tussen het statuut van de zelfstandige en van een werknemer, op het vlak van (arbeids)rechten en sociale zekerheid. Ze is er zich van bewust dat haar sociale zekerheid bijvoorbeeld slechts drie pijlers heeft: ziekte en invaliditeit, pensioen en kinderbijslag. Van werkloosheidsuitkering en vakantiegeld is in dit statuut geen sprake. Bovendien zijn de sociale zekerheidsuitkeringen die een zelfstandige kan krijgen niet van dezelfde hoogte als die van de werknemers.

Dat wetende heeft ze toch gekozen om fotografe te worden in het zelfstandigenstatuut. Dat iemand zo’n beslissingen neemt toont ook aan met wie men te maken heeft: met iemand voor wie het leven niet één grote zekerheid moet zijn; iemand die risico’s durft nemen, die uitdagingen durft aangaan! Omdat haar ouders nooit zelfstandigen zijn geweest, is die keuze voor haar ook een sprong in het onbekende geweest. Voor zo iemand, zo jong (21 jaar dus), ken ik een heel toepasselijk zelfstandig (sic) naamwoord: ‘kloekmoedigheid’!

Sissel is bij de sp.a gekomen door haar moeder, die sedert een aantal jaren een militante is in de entourage van Annelies Storms. En natuurlijk kent zij ook Jeroen (De Leenheer), onze koene ‘Jongsosser’ van Gent, die altijd paraat is om jonge mensen ‘naar het socialisme toe te leiden’.

Conclusie: Sissel is een aangename, kranige jonge vrouw; blijmoedig en goedlachs. Begiftigd ook met een grote portie werkkracht en inzet. Ik hou van, bewonder zelfs, dat soort ‘courageuse’ jonge mensen!

(tekst: Marc Lootens)