Twee jaar lang nam Het nieuwsblad alle Vlaamse gemeenten onder loep en gaf hen een score op heel uiteenlopende onderwerpen, gaande van leefbaarheid tot dienstverlening. De resultaten geven een globaal beeld over de Vlaamse gemeenten.  Woensdagavond werd de eerste prijs overhandigd aan de trotse Burgemeester van Oostkamp.  Het was even zoeken naar Geraardsbergen aangezien Geraardsbergen maar op een 236ste  (van de 308) plaats onderaan bengelt.

“Het is spijtig te moeten lezen dat Geraardsbergen maar een heel magere score behaalde in dit onderzoek” zegt Emma Van der Maelen. “Onze stad heeft nochtans het potentieel om ook mee te dingen naar die eerste plaatsen” vult Emma verder aan.

Geraardsbergen scoorde vooral slecht op vlak van openbaarheid van bestuur, de toegankelijkheid van de gemeentelijke diensten, het gebrek aan een groene begraafplaats. Daarnaast scoorde de gemeente bijzonder zwak op het openbaar vervoer binnen het uitgestrekte gebied. Maar twee zwakke scores springen er volgens Van der Maelen toch uit. “Ondanks de feel-good -berichten van burgemeester De Padt voelen inwoners zich in Geraardsbergen nog steeds onveilig( 6/10)” zegt Van der Maelen. “Je kan blijven goochelen met cijfers, maar als de perceptie van de mensen anders is zou er moeten opgetreden worden”. Opvallend is ook de héél zwakke score voor het sociaal contact. Geraardsbergen behaalde maar net de helft (5 /10). Inwoners in Geraardsbergen geven hiermee aan dat ze weinig contact hebben met de buren, er weinig  samenhorigheidsgevoel is,… Dit is net cruciaal om de samenleving vorm te kunnen geven en Geraardsbergen te laten groeien en bloeien geeft Van der Maelen aan.

“Het kan nochtans anders” zegt Emma. “Een van onze buurtgemeenten behaalde een mooie score nl. Zottegem. Zottegem mag trots zijn op zijn 28ste plaats. Ook Brakel, Oudenaarde en Ronse behaalden scores die opmerkelijk beter zijn dan Geraardsbergen.

“Het is spijtig te moeten vaststellen dat onze mooie stad haar potentieel niet kan waarmaken” zegt Emma Van der Maelen.  De grootste blaam voor deze slechte punten gaat naar Burgemeester Guido De Padt en zijn Open VLD-ploeg die als enige 35 jaar ononderbroken aan de macht is in Geraardsbergen. 

Met sp.a Geraardsbergen kunnen we niet anders dan concluderen dat De Padt als kapitein het tij niet kan teren. Hoog tijd dus voor een nieuwe kapitein en een nieuwe ploeg die kan bouwen aan de toekomst van onze mooie stad!