“Minister Turtelboom houdt geen rekening met wat eerder onderzoek in 2013 en 2014 uitwees”, legt Joris Vandenbroucke uit. “Met de algemene uitrol van slimme meters is immers een factuur tot 2 miljard euro gemoeid die gedragen moet worden door alle energieverbruikers, terwijl slechts een minderheid onder hen de vruchten plukt van de voordelen van een slimme meter. Het zoveelste staaltje van aankondigingspolitiek van Turtelboom dreigt de Vlaamse gezinnen op te zadelen met een hogere energiefactuur.”

“Naarmate we meer afstappen van een model met grote energiecentrales naar een model met meer decentrale, hernieuwbare energieproductie, is de uitbouw van een slim energienetwerk inderdaad nodig. Maar de claim dat een slimme meter bij elk huisgezin hiervoor noodzakelijk is, kon tot op heden niet hard gemaakt worden. Laat staan dat elk gezin automatisch de vruchten plukt van dergelijke meters. Bezint eer ge begint, is dan ook ons advies aan de minister”, aldus Joris Vandenbroucke en Rob Beenders.

“Gisteren pas keurde het Vlaams Parlement kamerbreed een resolutie goed om te werken aan een Vlaamse energievisie en een breed gedragen energiepact. Deze vorm van aankondigingspolitiek valt daar alvast niet mee te rijmen”, besluit Rob Beenders.