Dit gaat door bij een paardenhouder in de Worfthoeven 2 in Geel.  Tijdens dit evenement, dat kadert in het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO), kom je als paardenliefhebber alles te weten over hoe je een paardenweide landschappelijk kan integreren, welke beplantingen, kleine landschapselementen en afsluitingen interessant zijn en waarom correct graslandbeheer cruciaal is voor de gezondheid van het paard.

Workshops, vliegende tapijten en huifkartochten

Tijdens het slotmoment kan je deelnemen aan de workshop landschapsintegratie, meestappen met de begeleide wandeling graslandbeheer en een lezing bijwonen over de paardensector in Vlaanderen. Daarnaast vinden er diverse rondleidingen plaats waarbij landschapsarchitecten en projectmedewerkers uitleg en tips geven bij de landschappelijke inkleding van een paardenweide. Het aanpalende natuurgebied ‘de Zegge’ zal uitzonderlijk met een gids toegankelijk zijn. Wie wil, kan genieten van een huifkartocht langs erfgoedpareltjes en beeldschone natuur of een ritje maken op het vliegend tapijt. Tot slot stellen de vier Antwerpse regionale landschappen de brochure ‘Inspiratie voor Paard en Landschap’ voor aan het publiek en huldigen ze de winnaars van de fotowedstrijd. 

Steeds meer paardeneigenaars

“ Er zijn steeds meer mensen die paarden houden voor louter recreatief gebruik. Vlaanderen telt momenteel 235.000 geregistreerde paardachtigen en het aantal blijft stijgen. De groeiende paardensector heeft dan ook een steeds grotere impact op het landschap en de landschapskwaliteit. Tijdens dit evenement willen de Antwerpse Regionale Landschappen en de Hooibeekhoeve paardenhouders inspireren en adviseren om gronden en weiden optimaal te integreren in het landschap. Dit verhoogt niet alleen de natuurwaarde, maar heeft ook een positief effect op het welzijn van het paard en de aantrekkelijkheid van onze leefomgeving.   Bovendien gaan relatief eenvoudige ingrepen vaak gepaard met een mooi resultaat,” aldus gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Peter Bellens, die alle paardenliefhebbers uit de provincie Antwerpen oproept om zondag een kijkje te komen nemen.  

Gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu Rik Röttger voegt eraan toe dat ook de ecologische meerwaarde een belangrijk aspect is: “Door het paardenlandschap mooier te maken, wordt het aantrekkelijk voor dieren zoals vogels, vleermuizen en nuttige insecten die profiteren van hagen, struiken en bomen rond een paardenweide. Deze dieren zijn meer dan welkom voor de paardenhouders, want ze vangen heel wat lastige insecten zoals vliegen, muggen en dazen.”