“Ontbossing is verboden, volgens het Vlaamse Bosdecreet. In de feiten blijkt het simpel om een vergunning voor ontbossing te krijgen”, zegt Bruno Tobback. Negen op de tien aanvragen voor ontbossing worden ingewilligd. 163 aanvragen werden in 2014 ingediend, 148 goedgekeurd. De cijfers voor 2015 tonen geen andere tendens.

“Een dergelijke vlotte goedkeuring van ontbossingen staat haaks op de ambitie van de Vlaamse overheid om bos bij te creëren”, zegt Vlaams parlementslid Bruno Tobback. “Het is hoog tijd om de criteria voor een goedkeuring opnieuw te evalueren.”

Compensatie is verplicht voor wie ontbost, staat in het Bosdecreet. Maar de meesten kiezen ervoor om geld te storten in het boscompensatiefonds in plaats van echte bossen aan te planten. Dat geld blijft in het fonds steken. Opgeteld verliezen we op die manier 200 tot 300 hectare per jaar, een sluipmoord op onze bossen. En dat terwijl we al één van de meest bosarme regio’s van Europa zijn.

“We hebben groen nodig in onze leefomgeving. Dat is niet alleen gezonder, het maakt ons ook gelukkiger. Daarom is het vitaal om te beschermen wat we hebben en uit te breiden waar we kunnen”, besluit Bruno Tobback.