Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Ze zijn verantwoordelijk voor zo’n 40% van het zwerfafval.
Meer dan 75% van de Belgen stoort zich mateloos hieraan. Veel zwerfafval belandt in de oceanen, waar het drijvende vuilnisbelten worden.

In Vlaanderen worden de kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van het afval geschat op 24 euro per inwoner. Deze kosten worden voor 90 % gedragen door lokale besturen, ook door onze gemeente. 

Sp.a Olen vindt dat het invoeren van “statiegeld” een deel van de oplossing  is voor het zwerfafval.

Bovenop de prijs van een plastic fles of blik betaal je iets meer. Dit krijg je terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt naar de winkel. 

Statiegeld is geen belasting! Wie zijn flesje of blikje terugbrengt betaalt dus helemaal niets extra. Na het inleveren worden ze gerecycleerd, om opnieuw in de productie van plastic flessen en blikjes te gebruiken.

Sp.a Olen stelt voor om ons als gemeente ook bij de Statiegeldalliantie aan te sluiten. Deze alliantie zet de Vlaamse regering ertoe aan om statiegeld in te voeren op alle plastic flessen en blikjes. Andere Vlaamse gemeenten gingen ons hier al in voor.